UNE i retten

To søstre fra Sarpsborg ble tvunget til å bo i Iran. Nå saksøker advokat Randi Spydevold UNE fordi de ikke hjalp og veiledet jentene slik forvaltningsloven krever.

De norskkurdiske søstrene sier ifølge NRK at de i 2002 ble lurt til å reise til hjemlandet av en slektning, og siden holdt der mot sin vilje. Advokat Randi Spydevold har bistått jentene siden 2002, og smuglet ifjor den ene av de to søstrene, Khadije, til Norge. Den andre søsteren, Menije, befinner seg forsatt i hjemlandet, og får ikke lov være tilstede i sin egen rettsak, skriver NRK.

Utlendingsnemda (UNE) må nå møte i rettten og forsvare seg mot det Spydevold mener er manglende støtte fra nemdas side.

Forskjellbehandler
Jon Ole Martinsen er rådgiver i Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger, og mener staten forskjellbehandler mennesker. Martinsen tror den ene søsteren som fremdeles befinner seg i opprinnelseslandet ville fått langt mer hjelp hvis hun var norsk.

– Hun blir mot sin vilje tatt med til Iran, og får ikke hjelp til å returnere. Hadde det samme skjedd med en ung norsk kvinne, ville himmel og jord vært i bevegelse for å få denne kvinnen tilbake, sier Martinsen til statskanalen.