– Vi må forstå drivkreftene bak menneskehandel

– Det kan du si til Bjarne Håkon Hansen, fortsatte Jessen da hun i går tok seg  tid til å kommentare aksjonen overfor Utrop.

Jessen mener vi i Norge må begynne å forstå mer av fattigfolks liv, drivkreftene bak, og det at kvinnene ikke har noen valgmuligheter.

– Vårt arbeidsmarked rekrutterer kun fra EU, de som kommer fra land utenfor EU danner et grunnlag for menneskehandel og smugling gjennom kriminelle miljøer. Det er ingen rike og hvite som står på Karl Johan, men fattigfolk som må tjene penger til storfamilien og andre. Dette fører igjen til organisert prostitusjon. 

– Helt ok
Når det gjelder selve aksjonen, der politiet arresterte tilsammen 66 personer og siktet 9 av dem for menneskehandel, har Jessen følgende kommentarer:

– Politiet har vel hatt grunn til å tro at det er mye kriminelt i miljøet. Det kan være falske papirer, menneskehandel og så videre. Politiet har rett til å foreta slike aksjoner når de mistenker at det foregår kriminelle ting i miljøet. Jeg synes det er helt ok at de gjør det, sier hun.

“Madammer”
Jessen forteller at kvinner fra Nigeria eller Øst-Europa kan være “madammer”, eller halliker. Det er ikke så enkelt at alle kvinner er passive og dermed utnyttet.

Utrop spør om hun tror det er bare bakmennene som blir tatt.
– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror derimot at politiet favner ganske bredt, og tar både de som blir utnyttet og madammer, som ofte er tidligere prostituerte, sier Jessen.

Hun anslår at det er cirka 400 prostituerte fra Nigeria årlig i Norge. De står blant annet på Karl Johans gate, noe som er uvanlig blant andre prostituerte. Jessen minner om at de står der for å tjene penger. Hvis de ikke hadde fått solgt sex når de står der, ville de gått et annet sted.

Rasende
– Flere blir rasende fordi de står midt på Karl Johan og i sentrum. De er svarte, fattige kvinner som står på feil sted til feil tid. Men ikke glem at uten kunder ville det ikke vært penger å tjene, og heller ingen kvinner, sier hun.

Jessen gjentar at politiet nødvendigvis må hanskes med kriminelle elementer i miljøet. Men kvinner fra Nigeria eller Øst- Europa vil måtte knytte seg til kriminelle for å livnære seg, mener hun.