-Intervjuplikt gir jobb til innvandrere

Det mener Fornyings- og administrasjonsdepartementet som viser til økning i antall ansatte siden innføring av intervjuplikt i staten.

– Intervjuplikten er en effektiv metode for å rekruttere ny, kompetent arbeidskraft. Det offentlige går foran og viser vei til et inkluderende og mangfoldig arbeidsliv, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Siden 2002 har statlige arbeidsgivere vært forpliktet til å kalle inn minst en kvalifisert søker med innvandrerbakgrunn på jobbintervju.

En undersøkelsen i perioden august 2006 til august 2007 viser positive resultater.

94 prosent av statlige virksomheter kaller inn minst en kvalifisert søker med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. I forrige periode (2005-2006) oppga 77 prosent at de fulgte dette kravet. 32 prosent av disse søkerne som kom på intervju, ble ansatt. I forrige periode ble 22 prosent ansatt.

– Det er svært gledelig at vi har en klar økning i rekrutteringen, og at oppslutningen om ordningen er så god, sier Grande Røys.

Jobbsøkeren må ha ikke-vestlig innvandrerbakgrunn for at søkeren skal bli omfattet av intervjuordningen. Tiltaket er dermed rettet direkte inn mot grupper som er utsatt i arbeidsmarkedet.

Departementet påpeker samtidig at det er noe usikkerhet knyttet til tallene, siden etnisk bakgrunn er sensitiv informasjon som arbeidsgiver ikke kan spørre om.