Millionutbytte fra asylmottak

Mens etablering av asylmottak koster flesk for kommunene, er det svært god butikk for de private driftsselskapene.
Khalid Maimouni
Latest posts by Khalid Maimouni (see all)

Regnskapstall fra Hero Norge AS viser ifølge Moss Avis at 2006 var et svært godt år med inntekter på hele 157 millioner kroner. Og utbyttet var tilsvarende stort – 7,5 millioner, som er en økning på 4,5 millioner fra 2005. Telemarksavisa skriver at i 2007 hentet eierne 5,5 mill. i utbytte.

Tjener godt
Hero Norge AS
er landets største i bransjen og driver statlige mottak på oppdrag for UDI. I UDIs siste store bolk fikk Hero kontraktene på nye, desentraliserte asylmottak i Arendal, Skien, Stavanger, Ålesund, Tromsø og Alta.

Men også andre aktører har tjent bra:

Link AS, som blant annet driver asylmottaket i Ulsteinvik, overførte ifølge avisa Klassekampen 20 millioner kroner til morselskapet Link Holding fra 2002 til 2006. Derfra ble 11,5 millioner kroner utbetalt i utbytte til eierne.
Norsk Mottaksdrift AS, som har mottak i Svolvær og Gausdal, tok i 2004 ut like i overkant av tre millioner kroner i utbytte av et resultat på 4,478 millioner kroner. Omsetningen var det året på 31,384 millioner kroner.

Konkurranseutsatt
Det har i mange år vært norsk politikk at driften av asylmottakene skal konkurranseutsettes. Og av 71 norske asylmottak drives 44 av privateide selskaper.

Per Reidar Bendiksen som har drevet asylmottak i Nord-Norge i ti år er på inntektstoppen, og har ifølge e24.no likningsformue på 31,8 millioner kroner. Han har leilighet på Aker Brygge med Porsche i garasjen og millionbåt ved bryggen. Ifølge Moss Avis har Bendiksen tidligere uttalt til pressen at han har vært heldig innenfor valutahandel. Tall fra Brønnøysundregistret viser at Hero Norge AS nå har en egenkapital på litt over 15 millioner kroner.

Mange kommer
30-60 asylsøkere kommer til Norge hver dag. Så langt i år har det kommet 5.400 mot 2.450 samme periode i fjor. Staten trenger som følge av dette, 5.000-7.000 nye mottaksplasser. Dermed økes bevilgningene på tidligere 710 millioner kroner med ytterligere 550 millioner kroner.