Årsakene til asyløkning ukjent

0Shares

– Vi ser en veldig kraftig økning i antall asylsøkere. De kommer først og fremst fra land med krig og konflikter. Asylsøkere fra Irak utgjør den største gruppen med 1114 søkere, sier direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI) Ida Børresen, til Ukeavisen ledelsen.

Torsdag presenterte hun UDIs halvårsstatistikk. Den viser at 5400 personer søkte asyl i Norge i årets seks første måneder, mot 2450 i samme periode i 2007.
UDI regner med at pågangen vil bli enda større i andre halvår og forventer at 15.000 vil søke om asyl i Norge i løpet av året. Dermed trengs det mellom 5000 og 7000 nye asylplasser, fordelt på 120-130 asylmottak. 

Vet ikke hvorfor
Kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eida ved UDI vil ikke spekulere i hvorfor økningen er blitt så stor.

– Vi liker ikke å spekulere i hvorfor det er slik. Vi har bestilt en FOU-rapport [FOU: forskning og utvikling, red.anm] for å få bedre informasjon om hvorfor asylsøkere velger å komme til Norge. Arbeidet ble iverksatt tidligere i sommer, men det er litt uklart når de endelige svarene er klare, forteller Eida til Utrop.

Kritiske kommuner
Flere kommuner har tidligere kritisert UDI for å gi dårlig informasjon i forbindelse med opprettelsen av nye asylmottak. Det er kommunene som mottar flyktningene, og de mottar i disse dager et brev fra direktoratet.

– Det kommer ikke nye mottak i alle kommuner, men vi har i dag sendt et brev til samtlige av landets ordførere der vi informerer om situasjonen, og om hvilke prosedyrer som gjelder i forbindelse med opprettelsen av asylmottak, sier Børresen til NTB.