Sokneprest utsatt for rasisme

”Du må ut av Norge!” ropte nordmannen mot sokneprest Joseph Moiba, før han gikk fysisk til angrep mot presten på Statoilstasjonen i Oppdal.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før, og er fortsatt preget av hendelsen, sier sokneprest Joseph Moiba til Radio E6. Soknepresten, som opprinnelig er fra Sierra Leone, er på jobb i dag som normalt, men medgir at episoden sitter i.

– Jeg har ikke sovet så godt i natt, sier Moiba.

Da presten fikk summet seg, ringte han politiet og anmeldte forholdet.

Politibetjent Geir Stenkløv ved Oppdal lensmannskontor har sikret seg billedbevis i hendelsen. – Mannen har nå status som mistenkt i saken, bekrefter Stenkløv.

Opplever rasisme daglig
Charles Nasibu er talsmann for det Kongolesiske samfunnet i Oppdal. Han sier afrikanere i Oppdal opplever rasisme daglig.

Som mange andre med innvandrerbakgrunn har han ikke fått jobb i Oppdal. Det mener han er et stort problem.

– Vi havner bakerst i køen. Polakker og folk fra østblokkland blir foretrukket foran oss. Selv om vi snakker bedre norsk enn mange av dem. Da blir det lett for oss å trekke den konklusjonen at det handler om hudfarge, sier Nasibu til Oppdalingen.

– Vi opplever at barna våre blir mobbet på skolen. Vi fikk til et møte med lærere og skoleledelsen. De lovet å jobbe med saken og gi oss tilbakemeldinger. Ting har ikke blitt bedre, sier han.

Onsdag arrangerer det afrikanske miljøet i Oppdal marsj mot rasisme.

Tviler på utbredt rasisme
– Jeg velger å forholde meg til rasismeutspillet som en påstand, sier barnevernsleder Ivar Bøe til Radio E6.

– At enkeltpersoner opplever rasisme, kan nok stemme, noe annet ville vel vært rart. Men at noen opplever det daglig, stiller jeg meg tvilende til, sier Bøe til Oppdalingen. Han oppfordrer de som opplever dette i møte med lokale myndigheter, barnevern eller skole om å ta kontakt, slik at det blir mulig å ta tak i problemet.

Skole reagerer på pressomtale
– Vi beklager at Opdalingen har intervju med en representant fra det kongolesiske miljøet der det kommer frem klager på offentlige instanser. Opdalingen bør i stedet opptre profesjonelt og henvise vedkommende til de rette instansene. Disse uttalelsene tjener verken det kongolesiske miljøet eller hjelpeinstansene.

De mener det er bedre å løse disse problemene gjennom dialog, enn via pressen.