Én av tre dropper ut

0Shares

– Jeg har vurdert å droppe ut. Da jeg ble stemplet som dum, følte jeg meg dum. Jeg har ligget i sengen og grått fordi jeg har slitt sånn på skolen, sier norsktyrkiske Fuat Karatepe (17) til Aftenposten. 

Ifølge tall fra SSB dropper 35 prosent av alle førstegenerasjons innvandrergutter ut av videregående. Halvparten av guttene med afrikansk bakgrunn slutter underveis. Det tilsvarende tallet for etnisk norske ungdommer er 20 prosent, skriver Aftenposten, som bruker en hel side på nyheten i dag.

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Jon Rogstad, mener situasjonen er dramatisk. Han sier til avisen at innvandrerguttene er glemt av samfunnet.

– Det handler om hvordan vi skal balansere mellom det som rammer noen få veldig hardt, og det som rammer veldig mange mindre hardt. Når høyt utdannede innvandrere ikke får relevant jobb, fremstår det nærmest som rasjonelt å ikke bruke tid og krefter på en utdanning. Mange unge gutter oppfatter det nok slik, sier Rogstad til Aftenposten.

Karatepe kjenner seg delvis igjen.

– Jentene har fått den statusen at de må få seg en utdanning, at de ikke må slutte på skolen for å gifte seg. Det er ikke samme fokus på guttene. Det finnes ingen rene guttegrupper, for eksempel, slik som det finnes jentegrupper.