Fem prosent stemmer Frp

Frp har ligget høyt på den siste tidens meningsmålinger. Men tall fra forrige kommunevalg viser at partiet «for folk flest» kun fikk fem prosent blant velgere med minoritetsbakgrunn i Oslo. Ap fikk 53 prosent i den samme gruppen.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Aps stortingsrepresentant Saera Khan sier at hun ikke er det minste overrasket over tallene fra siste kommunevalg. Hun mener Frp driver en gammeldags politikk.

– Frp har et menneskesyn som ikke tåler dagens lys og en skolepolitikk som er gammeldags, sier Khan til Utrop.

Ap-politikeren mener at grunnen til at Ap høster flere stemmer enn Frp hos velgere med minoritetsbakgrunn er veldig enkel.

– Ap står for en sosialdemokratisk politikk som inkluderer alle og løfter opp mennesker som sliter. Innvandrere er ofte blant disse, sier Khan.

Saera Khan (Ap) mener Frp fører en politikk som går ut over de svakeste i samfunnet. Det gjør partiet upopulært i minoritetsbefolkningen, ifølge Khan. ARKIVFOTO

Johannes Bergh, forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), støtter henne i den siste bemerkningen.

– Venstreorienteringen blant innvandrere kommer nok fra at partiene på venstresiden anses å tale vanskeligstilte gruppers sak, forklarer Bergh.

Innvandrervennlig profil
Forfatteren og samfunnsdebattanten Walid al-Kubaisi mener Frps anti-islamprofil skremmer vekk folk med minoritetsbakgrunn.

– Ap har markert seg med en mer vennlig profil både i Norge og på internasjonale arenaer , sier al-Kubaisi. Men han er ikke redd for hvordan et Frp-styrt Norge vil se ut.

– Vi har lite å frykte fordi vi lever i et demokrati hvor menneskerettigheter er garantert uansett hvilket parti som sitter i regjeringen, sier al-Kubaisi.

Johannes Bergh forklarer den store oppslutningen om venstresiden med at partiene har flere kandidater med innvandrerbakgrunn på sine lister.

Skremselspropaganda
Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen gir Arbeiderpartiet skylden for det dårlige resultatet blant innvandrere i siste kommunevalg.

– Ap driver med skremselspropaganda overfor Frp. Det skremmer naturlig nok vekk mange med minoritetsbakgrunnn, sier Amundsen.

Han peker på at det er en stor forskjell blant minoriteter, og at hvilket parti mennesker stemmer på avhenger av hvilken verdensdel de kommer fra. Han mener at det er ikke lenge før Frp har mange velgere fra denne gruppen også.

– Frp er et parti som skal gagne hele befolkningen ikke bare deler av den. Vi er et parti som ønsker alle som er engasjert i de ting som opptar hele samfunnet velkommen, sier Amundsen.

– Hva kan Frp gjøre for å sanke stemmer i minoritetsgruppene til neste års valg?

– Ap og SV er blåøyde, og etter hvert kommer folk til å se at Ap og SV ikke har en politikk som fungerer like bra som Frps, sier Per Willy Amundsen.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, mener minoritetsbefolkningen vil komme til partiet etter hvert som de ser følgene av det han kaller Aps og Svs “blåøyde” politikk. ARKIVFOTO