Kjempemessig norsk Eid på Bryn

– Vi håper med dette å få til en norsk-muslimsk tradisjon med å feire Eid som en stor folkefest første søndagen etter selve høytidsdagen, forteller Arshad Jamil (33), mannen bak Eidmela, som i år opplevde en pen vekst i antall besøkende.

Det er andre året Eidmela arrangeres og i år regner Jamil at Eidmela på Bryn i Oslo hadde godt over 6000 besøkende, en betydelig oppgang fra i fjor.

– Lokalene i år var utvidet med telt på 600 kvadratmeter, og vi må nok ha enda mer neste år, sier den tydelig stolte ansvarlige for søndagens arrangement, som representerer Islamic Cultural Center (ICC).

Ikke fri

Jamil mener at Eid-feiringen i Norge lenge har båret preg av at Eid ikke er en fridag i Norge.

– Mange feirer Eid etter jobben, eller tar seg bare et par timer fri for å få tid til eid-bønnen. I muslimske land er det helt annen stemning på selve høytidsdagen. Med Eidmela prøver vi å gjenskape en feststemning. Dette kan enkelt forståes ved å sammenligne med 17. mai og jul samme dag. Derfor inviterer vi kjente artister, har mange barneaktiviteter og legger vekt på å ha noe for enhver smak, sier han.

For barna var det blant annet ballongklovn i tillegg til et titall andre aktiviteter, mens de litt eldre kunne nyte konsert med den verdenskjente makedonsk-tyrkiske Mesut Kurtis. Til Eidmela var også det lokale næringslivet invitert, og flerfoldige stands var satt opp.

Oppfordrer til dialog

Jamil mener det er meget viktig å benytte Eidmela også som arena for dialog mellom trossamfunn og på tvers av etnisk bakgrunn.

– Lenge har lederne for forskjellige trossamfunn vært flinke til å snakke sammen og skape forståelse. Det er mye av grunnen til at vi unngikk åpne konflikter da karikaturstriden raste. Nå er det på tide at folk flest får ta del i dialogen. Vi vil gi alle muligheten til å få se hva muslimsk kultur er, og hvordan den kan kombineres med norsk kultur. Ikke minst vil vi vise at muslimer også kan ha det moro, sier han med smil.

Stort utvalg: Foruten diverse barneaktiviteter, stands og konserter, fantes også rikelig for sultne kropper å meske seg med. FOTO: Anette Karlsen

Jamil kan imidlertid ikke svare på hvor mange ikke-muslimer som besøkte festivalen.

– Det er for tidlig å si noe om, forklarer han.

Men han er snar med å legge til at det var Oslos varaordfører Aud Kvalbein (Krf) som åpnet arrangementet, og at de store trossamfunnene i Oslo var invitert, og mange av dem møtte opp, og hadde egne stands i den romslige eventhallen.

– Det er den frivillige innsatsen fra de tolv personene i festkomiteen og flere titall andre, spesielt kvinner, som har gjort dette mulig.

Norge et godt land for muslimer

Mahwash Ajaz (25), som deltok i feiringen, syntes arrangørene hadde klart å legge en fin religiøs ramme rundt feiringen, og synes særlig konserten med Mesut Kurtis var uforglemmelig. Hun deler Jamils engasjement for dialog. Ajaz mener det er viktig å demme opp for negative forestillinger om muslimer ved å vise fram hva muslimsk kultur og samvære kan bety. Selv er hun ikke veldig bekymret for fremtiden.

– Den eldre generasjonen har gjort en kjempejobb for oss førstegenerasjons nordmenn. Personlig synes jeg det er lett å være muslim i Norge. Det er mye foreldrenes fortjeneste, som har jobbet hardt og blitt akseptert, sier Ajaz, som er utdannet innen biofysikk og medisinsk fysikk og nå jobber som rådgiver i seksjon for mijøforvaltning ved Statens strålevern.