Aylsøkere får ugyldig ID-kort

0Shares

Asylsøkerne Kanthasamy Sivaram (22), Periyathamby Varathakumar (26), Karalasingam Ramesh (26) og Sangaran Sasikaran (28) har alle vært i Norge i rundt ett års tid. Et midlertidig personnummer har staten gitt dem da de kom til landet uten pass.

Ugyldig ID-kort

De venter på at asylsøknaden skal behandles. Imens jobber de som renholdere og har fått utstedt et kort av politiet som forteller at de er asylsøkere i Norge. Kortet inneholder navn, nasjonalitet, fødselsnummer, bilde og annen relevant informasjon. Men kortet er ikke gyldig som ID, skriver Lokalavisen Groruddalen

Fengsel

– Når vi kom ut fra Tanum asylmottak fikk vi beskjed om å klare oss selv. Arbeid gir glede. Asylmottaket føltes som et fengsel, men nå som vi har kommet ut av mottaket og skal etablere oss uten en lønnskonto, føles det fortsatt ut som om vi er i fengsel, sier Varathakumar til avisen, og han spør hvorfor det er sånn.

Tullete

– Dette er helt feil. Staten gir arbeidstillatelse og arbeiderne betaler skatt som oss andre. Men lønnskonto får de ikke. Dette er tullete, sier bydelspolitikeren Kumarasamy, som har tatt saken videre til sine partifeller på Stortinget og i bydelsutvalget på Stovner.

Vil jobbe

– Vi klager over mennesker som kommer hit og lever på sosialen. Her har man mennesker som vil jobbe, men de skal ikke få lønn inn på egen konto. Dette legger jo opp til at innvandrere jobber svart, eller ikke jobber i det hele tatt, sier politikeren til avisen.