Møteplassen på Mortensrud

Skal det være noe godt til lunsj? Sajda Malik og Fouzia Aziz serverer jordbærsaft og potetkaker.
Foto: Eva Alnes Holte
Mangfoldshuset er blitt et samlingssted for store og små i bydelen. Nå håper daglig leder Beatrice Akoth Omolo at de også skal klare å løse den siste, viktige oppgaven.

Mangfoldshuset på Mortensrud ble stiftet av Aziz Rehman fra Pakistan sammen med noen andre beboerne fra bydelen. Den gang het aktivitetssenteret Søndre Nordstrand Innvandrerforening. 

– I 2017 skiftet vi navn til Mangfoldshuset, for å tydeliggjøre at vi er åpne for alle på tvers av befolkningen, sier Akoth Omolo.

– Det er helt tilfeldig at vi har sykurs kun for jentene, sier Beatrice Akoth Omolo, daglig leder av Mangfoldshuset på Mortensrud.
Foto : (Foto: Eva Alnes Holte)

Det er kommunen som betaler for driften av huset i dag.

Å komme til Mangfoldshuset i Oslo-bydelen Mortensrud er som å dra ut på landet. Utrop forlater t-banen, Senter Syd kjøpesenter og går et lite stykke langs en trafikkert vei med boligblokker på den ene siden. Deretter inn i det grønne langs en gangvei. Bilduren stilner mens vi går og plutselig ser vi et lavt blått hus på nedsiden av veien. Vi er kommet frem. 

– Alle er velkomne

Inne er det ikke så stille. I dag er det onsdag og venneklubb. Barn, flest jenter, sitter og syr vimpler til en konsert Oslo Filharmonien skal holde 10. august.

– Venneklubben er et aktivitetstilbud for barn som ikke er på sommerferie.Her kan de bli kjent med andre barn i nabolaget uavhengig av alder og hvor de kommer fra opprinnelig, eller om de er etnisk norske. Alle er velkomne, sier Akoth Omolo.

Vi går inn på kontoret hennes. Hun viser oss ukeplanen for huset. Den er spekket med forskjellige aktiviteter som kurs i håndarbeid, temakvelder, kulturkvelder, trening og norskopplæring. Mangfoldshuset har også svømmekurs for barn i alderen 13 til 18 år. I løpet av sommeren arrangerer de hyttetur med én overnatting for gutter og jenter. Voksne frivillige, de fleste norske med innvandrerbakgrunn, er med på turen. 

– Vi prøver også å få med foreldrene til barna under ti år, sier Akoth Omolo. – Vi griller og arrangerer zipline på hytteturene.

Har du ikke anledning til å stikke innom Mangfoldshuset, kan du få med deg siste nytt via radioen. Huset samarbeider med Radio Voice of Oslo om flerkulturelle radiosendinger på urdu, punjabi, arabisk og somalisk.

– Dere har også en aktiv facebookside hvor dere skriver om alt som skjer på huset. I kommentarfeltet har noen kritisert dere for kun å invitere jentene til sykurs?

– Det er helt tilfeldig. En del jenter tok kontakt med frivillighetskorpset og sa de ønsket å være med på et sykurs. De ville gjerne ha en egen jentegruppe. Hvis noen vil holde et sykurs for både gutter og jenter, er det selvfølgelig ikke noe i veien for det! Vi har mange aktiviteter som både er for gutter og jenter, sier hun og ramser opp: Leksehjelp, venneklubb, temakvelder, turer og utflukter.

Utfordringen vår er å finne aktiviteter som kan friste den utsatte gruppen og få dem til å komme regelmessig.

Master i samfunnsplanlegging

Akoth Omolo (34) smiler og sier hun stortrives i jobben sin som daglig leder av Mangfoldshuset. Hun kom fra Kenya til Norge i 2008. Lenge jobbet hun som frivillig i Oasen – Kvinner flytter grenser. I februar i år ble hun ansatt som daglig leder i Mangfoldshuset på Mortensrud.. 

– Jeg får god bruk for utdannelsen min i denne jobben, sier hun. Akoth Omolo har en bachelor i offentlig administrasjon og ledelse og mastergrad i samfunnsplanlegging og ledelse. Vi setter oss på en benk utenfor. Kjøkkenvinduet står åpent og vi hører barn og voksne romstere der inne. Snart er det lunsj og snart blir vi også bydd på jordbærsaft og krydrede potetkaker.

–Er jeg ikke heldig, spør Akoth Omolo.

Utfordringen

Hun forteller at tanken bak Mangfoldshuset er at det skal være et sted hvor alle kan føle seg trygge, hvor man møter naboer, får informasjon om hvilke regler som gjelder i det norske samfunnet og et sted man kan gå til dersom man får problemer med noe. Mangfoldshuset skal også være en arena for å bygge nettverk, for å kunne tipse hverandre om ledige jobber og så videre. 

– Mangfoldshuset samarbeider med forskjellige organisasjoner og med politiet. Vi har temakvelder hvor vi tar opp ungdomskriminalitet, vold i nære relasjoner og andre aktuelle ting.

For dessverre er disse temaene aktuelle. Mortensrud er beryktet for gjengkriminalitet. Kriminelle gjenger rekrutterer gutter helt ned i 10- 12-årsalderen til å selge narkotika.. 

– Vi vil gjerne være et alternativ til alle som kjeder seg, er ensomme eller føler seg utenfor, sier Akoth Omolo. – Utfordringen vår er å finne aktiviteter som kan friste den utsatte gruppen og få dem til å komme regelmessig. Men hvilke aktiviteter skal det være? spør hun seg selv. Hun oppfordrer hele frivillighetskorpset til å komme med forslag slik at også disse barna vil bruke huset for alt det er verdt.  

– Det er så mye lettere å samle jentene og kvinnene. Du skulle komme en fredag i 19-tida – da har vi dametreff, gjerne rundt et tema eller noen ganger bare for å møtes og snakke sammen. En gang kom det femti kvinner – da var det ikke akkurat stille!

Beatrice Akoth Omolo ler. Mangfoldshuset er blitt slik de ønsket det den gang. Nå gjenstår det «bare» å få guttene i risikosonen inn i huset og fellesskapet. .