Håndmaling mot hverdagsrasisme

Skal få folk til å tenke gjennom egne fordommer og inspirere til større toleranse.

Store og små dyppet hendene i svart og rødt maling og laget et svært banner på Spikersuppa tidligere i dag. Aksjonen er en del av AUFs
nyeste kampanje, med navnet ”Mørkredd?”, en kampanje som skal arbeide mot hverdagsrasisme.

Lokalpolitiker i Arbeiderpartiet, Khamshajiny Gunaratnam (bildet), mener det svært kreative tiltaket skal få folk til å bli oppmerksomme på egne fordommer.

– Kampanjen er både lærerik og morsom. Samtidig skal vi få folk til å tenke over egne holdninger. I løpet av den siste tiden har vi vært vitne til en stadig hardere integreringsdebatt, og særlig bruk av begreper som “snikislamisering” i mediene har vært med å skape en økning i fordommer blant folk flest.

Håpefull Gerhardsen

Helt plutselig kommer en hel skoleklasse for å dyppe sine små hender i maling. Elevene ser ut til å komme fra et sted på Oslos vestkant og klassen virker ganske blendahvitt. Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen, som også var til stede under aksjonen så ut til å kose seg sammen med ungpodene. Han virket ganske mer optimistisk på vegne av 8-9-åringene enn på vegne av sine jevnaldrende.

– Unger i dag er langt mer vant til å se ulike hudfarger enn det min generasjon var for en 40-50 tilbake og har naturlig nok andre holdninger. Jeg husker selv når en av mine kamerater kom nærmest sjokkskadet og fortalte meg og resten av gjengen at han hadde sett en svart fyr i nærheten av havna, og vi måtte bare få med oss denne “sjeldne opplevelsen”. Jeg var like gammel som disse ungene første gang jeg så en person med en annen hudfarge enn hvit, fortalte Gerhardsen.

Han spurte norsk-tamilske Gunaratnam hva man skal gjøre med det flere meter lange håndmalte banneret.

– Kanskje skal vi gi den til Siv Jensen, svarte hun retorisk tilbake.