Krever flere minoritetsrepresentanter i toppolitikken

Vil ha minoritetspolitikere som statsråd

Flere politisk engasjerte innvandrere har i tiden før valget etterlyst flere minoritetspolitikere i sentrale verv og posisjoner.

Yahye Aliabshir i Oslo AUF, er misfornøyd
med Arbeiderpartiets inkludering av etniske minoriteter på toppolitisk
plan. Mens Amit Ighani i Unge Høyre mener Høyre er flinke til å dra frem dyktige minoriteter, er Yahye Aliabshir (AUF) mindre imponert over sitt moderparti Ap. Han krever at minoritetspolitikerne får flere politiske verv på topplan.

Skuffet
– Arbeiderpartiet er innvandrerpartiet, flest innvandrere stemmer Ap og vi er mange minoritetspolitikere som venter på å få høyere politiske verv, sier Aliabshir.

Han er skuffet over andelen politikere med innvandrerbakgrunn som har nådd til topps i Arbeiderpartiet til nå.

Kan bli bedre

Tidligere statssekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen medgir at Arbeiderpartiet ikke er gode nok på dette feltet, men forteller at Oslo Arbeiderparti har vært svært flinke.

Vi er mange minoritetspolitikere som venter på å få høyere politiske verv.

– I Oslo Bystyre har syv av atten representanter fra Arbeiderpartiet minoritetsbakgrunn, minner han om.

Når det gjelder fremtiden, kan han ikke love noe konkret, men sier partiet har hatt mange gode kandidater på alle fylkeslistene i årets valg.

Fornøyd med Høyre

Nestleder i Romerrike Unge Høyre, Amit Ighani, er fornøyd med hvordan Høyre får frem minoriteter.

Men heller ikke Amit spå om fremtiden for sitt parti.

– Det er uansett ikke bakgrunnen som er viktig, men at politikeren gjør jobben sin, sier han.

 
I motsetning til sin kollega i AUF, Yahye Aliabshir, er Amit Ighani tilfreds med sitt moderparti Høyre. Nestlederen i Romerrike Unge Høyre mener Høyre gjør en god jobb med å profilere politikere med minoritetsbakgrunn. Foto: Lan Marie Nguyen Berg

Høyre og Ap best

Ifølge Tor Bjørklund, professor i statsvitenskap Tor Bjørklund er det viktig å få flere politikere med minoritetsbakgrunn inn i topppolitikken. Han gir både Ap og Høyre ros for rekruttering av innvandrerpolitikere.

Høyre hadde både den første kvinnelige, den første homofile og den første stortingsrepresentanten med minoritetsbakgrunn.

– Dette er bemerkelsesverdig fordi Høyre ikke er et typisk parti som tiltrekker seg innvandrere, slik som for eksempel Ap er, fortsetter han.

Bjørklund sier at Ap har vært flinkest når det gjelder å ansette politiske rådgivere med minoritetsbakgrunn. Dårligst er Senterpartiet og FrP.