Iraner som vil studere satellitteknologi kastes ut

 
Shahram (36) og kona Shabnam ble utvist fra Norge av PST da han søkte om opphold for å studere satellitteknologi ved Høgskolen i Narvik.

– Skal jeg straffes fordi jeg elsker romfart? spør iraneren.

Begrunnelsen var ifølge PST at kunnskapen kan misbrukes til utvikling av missiler til bruk for masseødeleggelsesvåpen, skriver Dagbladet.net.

FN-resolusjon 1737, som setter begrensninger for eksport av kunnskap og varer til Iran, danner bakteppet for det som skal være den første slike utvisningen av en student i Norge. I resolusjonen gjøres det blant annet klart at iranere skal hindres i å skaffe seg mer kompetanse rundt rakett-teknologi.

– Helt uforståelig

Han måtte sammen med kona Shabnam forlate venner, bil og bolig i nordlandskommunen og dra tilbake til Iran på 12 dagers varsel 11. oktober.

Ekteparet mener utvisningen, som skjedde etter at mannen hadde vært lovlig ved høyskolen i over et år og lært seg språket, er helt uforståelig.

– De har gjort en stor feil. Jeg er ikke farlig. Herregud, alt jeg har gjort er å elske romteknologi. Skal jeg straffes for det? spør 36-åringen – på svært god norsk.

Shahram opplyser at han tilbød seg å skifte studieretning da PST satte ned foten for Satellitteknologi, og er opprørt over at han til tross for god støtte fra høyskolen måtte forlate det han håpet kunne bli til en forsker- eller undervisningsstilling i Norge.

– Jeg forstår Vestens problematiske forhold til Iran, og derfor sendte jeg all informasjon om meg og CVen min på forhånd. Jeg forstår ikke hvorfor jeg etter ett år plutselig skal straffes fordi jeg er iransk statsborger, sier han.

36-åringen understreker at han ikke har eller har hatt noen tilknytning til iranske etater som kan relateres til våpenteknologi eller missiler.