Underviser norsk fra egen stue

Melanie Salgado Svenneby var lei av å undervise i store klasser med lite tid til elevene sine. Dermed startet hun sin egen private norskskole hjemme.

– Det er en kode å knekke i det norske samfunnet, og det går ikke uten norskkunnskaper, sier Melanie Svenneby til Lokalavisen Frogner

Svenneby har vært norsklærer for innvandrerkvinner i 11 år før hun begynte å undervise norsk fra egen stue på Frogner to kvelder i uka.

– Jeg så denne leiligheten og tenkte for meg selv at dette er perfekt. Bordet som står i stuen har seks stoler, og dermed ble gruppene på fem pluss meg selv, forteller hun om leiligheten hun flyttet til for fire år siden.

Startet fra null

Med null i startkapital begynte Svenneby å jakte på elever. Hun lånte penger av bekjente, kjøpte en tavle, noen bøker og hang opp plakater i butikkene i bydelen. Hun har hatt elever fra nesten alle kontinentene i verden, melder Lokalavisen Frogner.

– Skal du bo i Norge over en lengre periode er det klart at det er viktig å kunne norsk. Jeg underviser også mange au-pairer, og folk som har giftet seg med nordmenn og skal bo i landet, sier hun til avisen.

Konversasjonskurs
Et nytt element i hennes virke et noe hun kaller for konversasjonskurs. Dette begynte hun med, i tillegg til det vanlige kurset, etter oppfordring fra sine elever.

– Problemet som mange av elevene mine hadde var at de ikke fikk praktisert norsken sin. Mye av grunnen til det er at nordmenn går over til å snakke engelsk så fort de hører at noen sliter med norsken. På grunn av dette glemte mange det de hadde lært. Så nå har vi grupper hvor vi sitter og snakker norsk om emner og interesser elevene har. Dette har blitt en stor suksess, sier Svenneby til Lokalavisen Frogner