Anja Dalgaard-Nielsen skal lede politiets evaluering av moskéangrepet i Bærum

Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Dalgaard-Nielsen er forsker i emnene terrorisme, terrorbekjempelse, ledelse og strategi, og er leder for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet i Danmark. Tidligere har hun vært avdelingsleder i PSTs danske motsvar PET.

Politiet fikk en tid før hendelsen 10. august en bekymringsmelding om Manshaus’ holdninger, som de ikke valgte å gå videre med. Etter hendelsen har flere ment at politiet brukte for lang tid på å rykke ut til Al-Noor-moskeen, og at moskeer ikke ble varslet da Politidirektoratet hadde forhøyet trusselvurderingen fra høyreekstreme mot moskeer.

– Jeg er glad for at Dalgaard-Nielsen har sagt ja til dette oppdraget, og det er viktig for oss å bli evaluert av noen som kan ha et kritisk blikk utenfra, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

– Det er viktig at andre enn oss selv gjennomgår dette oppdraget for å høste erfaring som kan benyttes i det videre arbeid mot terror og alvorlige hendelser, sier PST-sjef Hans-Sverre Sjøvold i en pressemelding.

Utvalget som Dalgaard-Nielsen skal lede, skal levere sin rapport seks måneder etter oppstart. Det er foreløpig ikke klart hvem andre som skal sitte i utvalget.

Den terror- og drapssiktede 22-åringen sa torsdag ja til en fullstendig juridisell observasjon. En hovedgrunn til at politiet ønsker en slik observasjon, er å klarlegge hans tilregnelighet. Samtalene med sakkyndige vil finne sted på Ila fengsel og forvaringsanstalt, hvor han sitter varetektsfengslet.