– Tid for handling

 
Foto: Sanjayan Shan
Chiles ambassadør er rørt over støtten fra Norge og andre land. Nå oppfordrer han sine landsmenn til å reise seg igjen etter katastrofen.
0Shares

Kort etter møtet hos UD dro Utrops utsendte medarbeidere, sammen med journalister fra den spanskspråklige radiokanalen Radio Latinamerika, på snarvisitt hos Chiles amabassadør i Norge, Juan Anibal Barria.

Barria er svært lettet over at den internasjonale hjelpen har startet å nå Chile, og at situasjonen i visse deler av landet begynner å vise tegn til bedring.

– En oppmuntrende nyhet er at svært nødvendige ting som elektrisitet, vann og mobiltelefoner igjen er operative, i hvert fall i hovedstaden Santiago og enkelte andre provinser rammet av jordskjelvet.

Opplevelse på godt og vondt

I de verst rammede områdene har plyndring og andre lovstridige aktiviteter foregått, og regjeringen har måttet sende hær-og politistyrker for å gjenvinne kontrollen. Ifølge ambassadøren er det snakk om isolerte episoder. Han vil heller fokusere på den enorme sosiale mobiliseringen hendelsen har medført for det chilenske samfunnet.

– Nå er tiden inne for konkret handling. Ikke for å finne syndebukker eller straffe folk.

Hvor lenge tror du hjelpen vil vedvare?

– Akkurat her og nå vil jeg ikke ut med noe bestemt tidsløp. Vi er fortsatt i en fase hvor vi evaluerer skadene. Så lenge Chile er i en prekær situasjon, så vil det være behov for hjelp fra det internasjonale samfunnet, avrundet ambassadøren.

Se intervju med ambassadøren: