Vegdirektoratet strammer inn

Nå må nye innvandrer med førekort fra hjemmelandet sitt utføre full kjøreopplæring i Norge for å få norsk førekort.
Foto: Flicker
Endel nye innvandrere må ta full kjøreopplæring i Norge, til tross for at de har førekort fra hjemmelandet. Vegdirektoratet strammer nå inn.

Flere innvandrere har trafikkerfaringer som kolliderer med norsk kjørekultur.

Det er uheldig,mener Vegdirektoratet,som vil at bilfører fra en rekke land skal tvinges til å ta full norsk føreopplæring, skriver Aftenposten.

Må ta full opplæring

De som har  et førekort fra Argentina,Singapore eller Thailand, kan få utlevert norsk førekort etter å ha utført  bare oppkjøring. Dette vil ikke gjelde nå.Nå må endel innvandrer utføre full kjøreopplæring får å få førekort.

Falsk førekort
-Et viktig argument for å endre reglene er at det går an å lure til seg norsk førerkort ved å legge frem et falskt utenlandsk førerkort. Mange land mangler sentralt førerkortregister. Dermed sliter vi med å få verifisert at de utenlandske førerkortene er ekte, sier seksjonssjef Jan Edvard Isachsen i Vegdirektoratet.

Strenge regler
Bilførere fra disse landene har andre trafikkvaner og det er grunn til vegdirektoratet vil stramme in reglene. I endel land tar bilistene ikke hensyn til fotgjengere og syklister. De dropper bilbelte og synes at norske trafikkregler er for strenge.

-Dessuten har vi lite dokumentasjon på opplæringen i mange av disse landene. Her i Norge legger man stor vekt på holdninger, adferd og samhandling i trafikken. Det er nok ikke slik overalt, tilføyer Isachsen.

Vil merke innstrammingen

Innvandrer fra disse landene vil merke innstrammningen.
Albania,
Algerie, Argentina, Bosnia-Hercegovina, Brasil, Chile, Egypt,
Filippinene, Indonesia, Kina, Kroatia, Makedonia, Malaysia, Mexico,
Moldova, Montenegro, Peru, Singapore, Serbia, tidligere Sovjet,
Sør-Afrika, Taiwan, Thailand, Tunisia og Venezuela.