Raja gjenvalgt som Stortingets visepresident

Raja er den første representanten Venstre har hatt i presidentskapet på 48 år.
Foto: Ram Gupta
Abid Raja (V) er gjenvalgt som visepresident på Stortinget, men fikk 31 blanke stemmer.

Frp ba om en skriftlig votering av Raja og fikk ønsket innfridd. Den viser at han ble gjenvalgt med 128 stemmer, mens 31 altså stemte blankt. I alt stemte 159 av Stortingets 169 representanter.

Per-Willy Amundsen, som er tidligere justisminister og nåværende innpisker for Frp på Stortinget, sier til Dagbladet at dette er å regne som en advarsel fra Frp.

– Det er grenser for hvor mye vi kan tåle fra våre samarbeidspartnere, en grense for hva vi skal måtte finne oss i. I dag gjør vi det tydelig overfor Raja, og han bør merke seg at han fikk flere blanke stemme enn det er representanter for Frp, sier han.

Frp har 27 representanter på Stortinget.

Resten av presidentskapet ble enstemmig gjenvalgt. Dermed fortsetter Tone Wilhelmsen Trøen fra Høyre som stortingspresident. Resten av presidentskapet består av Eva Kristin Hansen (Ap), Morten Wold (Frp), Magne Rommetveit (Ap) og Nils T. Bjørke (Sp).

Før helgen gikk Amundsen ut og ville kaste Abid Raja som visepresident for de folkevalgte. Amundsen mente Raja var uskikket til å fortsette fordi han gjennom «gjentatte angrep på Frp og vår partiledelse kaster lys over problemene med å samarbeide med et parti som Venstre i regjering».

Men etter et gruppemøte i Frp mandag kveld ville partiet ikke si om de støtte forslaget eller ei.

Raja, som ble valgt inn i 2017, er den første representanten Venstre har hatt i presidentskapet på 48 år.