Ordførerkandidat ble forvekslet med en forbryter

Politiet stoppet Ahmad på Gardermoen og sa grunnen var alvorlig.
Foto: Bilge Öner
Mahmood Ahmad skiftet navn til Mahmod Ahmad etter at han ble fratatt passet sitt av politiet.

I dag er han godt kjent i Ullensaker som Mahmod Ahmad, ordførerkandidat for SV. Han forteller den dramatiske flyplasshistorien til Romerikets blad.

Mahmod Ahmad hadde vært i London med noen venner. Vel fremme på Oslo Lufthavn Gardermoen skulle de gå gjennom de elektroniske skannerne. Plutselig kommer en kvinnelig politibetjent mot Ahmad og trekker ham til side. Han blir satt på et kontor og de tar fra ham passet.

– Etter en stund kom hun tilbake og sa at grunnen til at de hadde stoppet meg var veldig alvorlig, sier Ahmad.

Alvorlig etterlysning

Ahmad ble litt skjelven og lurte på hva i all verden han hadde gjort. Etter hvert fikk han vite at det lå en alvorlig etterlysning på ham og han forstod enda mindre av det hele. Etter enda mer venting fant politiet ut at de hadde tatt feil mann. Ahmad fikk lov til å gå, men med beskjed om å ta kontakt med Kripros.

Kripros kunne fortelle at det lå en alvorlig etterlysning på navnet hans hos Interpol. Ahmad hadde også samme fødselsdato som sin navnebror; en ettersøkt mann i Pakistan.

Droppet en «o»

– Det var først da de gikk ned på detaljer om hvem som var mine foreldre at de kunne skille oss, sier Ahmad. Han bestemte seg for å skifte navn. Løsningen ble å droppe en o i fornavnet slik at han i dag heter Mahmod og ikke Mahmood. Nå har han vært på flere utenlandsreiser uten å bli stoppet på flyplassene.

– Uttalelsene er jo den samme, så det har gått fint, sier han til rb.no. –Det var greit å rydde det problemet av banen.

Ler av historien

I dag ler vennene og han selv godt av historien. I disse dager sitter han sammen med SV i politiske forhandlinger med resten av venstresiden i Ullensaker kommune. For første gang på 20 år ligger det an til å bli rødgrønt styre i flyplasskommunen.

– Forhandlingene går framover, men det er fem partier involvert så vi må bruke den tida vi trenger. Det er uansett god stemning, så vi håper og tror vi lander trygt, sier han.