Ung organisasjon vil fremme forståelse mellom kulturene

Fredsballen sparkes videre

 
Foto: Stine Marie hagen
Det var sang, dans og god stemning da Fredsduene avslørte at Rigmor Andresen, Rafel de la Rubia og Muhammad Ali er årets vinnere av Fredsballen. 
Stine Marie Hagen
Latest posts by Stine Marie Hagen (see all)

 

– Vi jobber for ungdom. Det er viktig å sette pris på dem som kommer etter oss, det er de som skal forme verden, sier de unge fredsduene Rohey Taalah og Nadir Eledrissi. Sammen med styreformann Surgol Ghairat deler de hvert år ut prisen Fredsballen, «The ball of peace», under den multikulturelle Eras-festivalen.

Fredelig spark
Fredsduene for ungdom er en organisasjon som bruker blant annet idrett for å fremme forståelse mellom ungdom på tvers av kulturer. Budskapet er rettferdighet. Organisasjonen ble dannet i 2005, og det var også da konseptet Fredsballen ble født.

Yosef Wolde-Mariam, kjent fra gruppen Madcon, var den første til å sparke ballen under åpningssermonien av Norway Cup. Wolde-Mariam gjorde det i håp om at ballen skulle representere menneskeverd, harmoni og respekt på tvers av landegenser. Fredsduene for ungdom fikk tak i ballen og lagde konseptet Fredsballen.

 
Foto : Stine Marie hagen

Felles for årets vinnere er at de har gjort noe for å bedre hverdagen til ungdom.

Fredsballen har blitt delt ut tre ganger før, og noen av de tidligere vinnerne er Sri Sri Ravi Shankar, indisk guru og grunnlegger av Art of Living Foundation, og Kong Harald.

Årets vinnere
Men i år er det altså «Mor Norway Cup» Rigmor Andresen, Rafel de la Rubia, grunnleggeren av Verden uten Krig, og idrettslegenden Muhammad Ali som er vinnerne.

– Det som er kriteriene for å vinne, og som er felles for årets vinnere, er at de har gjort noe for å bedre hverdagen til ungdom. De har jobbet på  tvers av kulturer, vært opptatt av menneskerettigheter og de følger FNs barnekonvensjon og tusenårsmål. De tenker også med hjerte og kjærlighet for at verden skal bli en bedre plass for alle, sier Surgol Ghairat.

Annerledes pressekonferanse
Vinnerene av Fredsballen ble presentert da Fredsduene holdt pressekonferanse på Batteriet (Servicesenter for selvhjelp) i Oslo, og det var ikke bare taler som stod på agendaen. Fredsduen Rohey Taalah sang vakkert fra Alicia Keys og Aretha Franklin, Surgol Ghairat leste dikt og salsakongen Luis Gutierres lærte publikum å danse salsa. Etter pressekonferansen var det rom for sosialt samvær, og lokalet var fylt med fredsduer i alle aldre.

Ghairat håper at Fredsballen kan være med på styrke vennskapet mellom unge på tvers av kulturer.