Mohammed har fått medieoppmerksomhet fra inn- og utland etter plass på medisinstudiet

Trives: Mohammed Al-Mashhadani har funnet seg godt til rette ved Domus Medica, hovedstedet for undervisning de to første årene for medisinstudentene.
Foto: André Urhaug
I august fikk Mohammed Al-Mashhadani sin drøm oppfylt da han kom inn på medisinstudiet ved universitetet i Oslo. Nå har han vært medisinstudent i drøye to måneder og fått mye oppmerksomhet fra medier i både inn- og utland.

Oppmerksomheten rundt Mohammed Al-Mashhadani (23) har vært stor siden han kom inn på medisinstudiet på universitetet i Oslo i august. Han har blitt intervjuet av både norske og utenlandske medier om veien fra asylmottaket i Bygland kommune i Aust-Agder til medisinstudiet i Oslo.

Bare få dager etter 23-åringens første skoledag på det medisinske fakultet, viste Tv2 en reportasje om Mohammeds vei til drømmestudiet.

I reportasjen forteller den ferske medisinstudenten om hvordan han måtte kjempe for sin egen integrering, og hvordan mangelen på informasjon i starten av oppholdet på asylmottaket i Bygland kommune gjorde det vanskelig for ham å tenke på en utdanning i Norge.

Siden det har blant annet irakiske- og libanesiske TV-kanaler, og BBC News Arabic rettet oppmerksomhet mot Al-Mashhadani.

– Det er veldig spennende å bli intervjuet av medier i både inn- og utland, men for min del er det budskapet som er det viktigste å formidle. Grunnen til at jeg har stilt opp for flere medier er for å stå frem og si at det er mulig å få til det jeg har gjort, forteller han.

Fått muligheter

Det er snart fem år siden Al-Mashhadani og hans familie kom til Norge og mottaket i Bygland kommune. Han forteller at det som skiller han og andre som bor på asylmottak, er mulighetene han har fått.

– Forskjellen på meg og andre som bor på mottak er kun de mulighetene jeg har akkurat nå og at jeg klarer å utnytte dem, kontra de som ikke får de samme mulighetene.

Gjennom intervjuer med utenlandske medier har Mohammeds mål vært å motivere flyktninger som bor på mottak andre steder i verden.

Det er mulig å gjøre det hvis man vil og får muligheter

– Det er derfor jeg har snakket med mediene i utland også, fordi det er lettere å nå målgrupper der, også har du det med å bare prøve å stå frem som en positiv rollemodell, at det er mulig å gjøre hvis man vil og hvis man får mulighetene, sier Al-Mashhadani.

To måneder som medisinstudent

Nå har Al-Mashhadani vært medisinstudent i drøye to måneder, og hadde i forrige uke sin første eksamen, som han forteller gikk veldig bra.

– Jeg trives veldig godt på medisinstudiet, det er utrolig spennende. Alle er veldig hyggelig og imøtekommende, så jeg har blitt godt tatt imot, sier Al-Mashhadani.

Han forteller videre at han synes det er privilegium å kunne lære om menneskekroppen, og at studiet så langt har dreid seg mye om kommunikasjon.

– Jeg forventet egentlig at vi i første semester skulle begynne på basalfagene (grunnleggende medisinske fag, journ.anm) med en gang, at vi bare skulle begynne rett på. Men det vi har hatt mye av så langt er kommunikasjon.

Han har allerede vært i praksis hos Tåsen legesenter, hvor han har opplevd og lært mye om kommunikasjon med pasienter, som blant annet hvordan man skal lede en samtale og hvordan man skal ta imot pasienter.

– Det var veldig spennende, forteller Al-Mashhadani, og legger til:

– Så vi har hatt veldig mye kommunikasjon, mye atferd og samfunnsmedisin. Det tror jeg er byggesteiner for hvordan en kan bli en best mulig lege.

En ny hverdag

Før han kom inn på medisinstudiet tok Al-Mashhadani 12 eksamener på 12 uker som privatist på Sonans i Oslo. Da hadde han forelesninger i noen fag, mens andre fag måtte han lese seg opp på helt selv.

Alt JEg gjorde var å være på skolen og studere

– Alt jeg gjorde var å være på skolen og studere, bare det liksom, ingen liv ved siden av det.

I dag består hverdagen av mer enn bare lesing av utallige sider med pensum. Det er han veldig glad for.

– Det er mye mer avslappende nå, selve hverdagen består i dag mye mer av aktiviteter, og jeg er mer med venner og familie.

Men selv om mengden med pensumstoff og informasjon er mindre nå enn før, er han forberedt på at det blir tøffere jo lenger inn han kommer i studieløpet.

– Vi ble nettopp ferdig med første blokk, jeg begynte på andre blokk i dag, og nå er bøkene tykkere, informasjonsmengden er mye større. Så det blir tøffere og tøffere, men jeg tenker at det er dette jeg vil holde på med, jeg ønsker å bli en best mulig lege. Det avhenger av at jeg studerer og leser så godt jeg kan. Så jeg kommer absolutt til å fortsette med det harde arbeidet jeg har gjort frem til nå, forteller han.

Drømmer om Leger Uten Grenser

Mohammed har seks intensive år foran seg med medisinstudier, og gjennom studieløpet skal han bli kjent med ulike spesialiteter innenfor medisin.

– Jeg kommer sikkert til å spesialisere meg i ett eller annet, men det er tidlig å si. Når man kommer lenger inn i studiet ser man hva man liker og hvor man trives best, sier han.

Men han er klar på hva hans store fremtidsmål er når han er ferdig med medisinstudiet.

– Det store målet mitt er å jobbe for Leger Uten Grenser. Reise ut i verden og være til stede hos de som trenger meg. Og selvfølgelig bygge meg en karriere her i Norge, siden jeg skal være her og bo her.

Men før han kommer dit er han klar på at det viktigste blir å jobbe hardt for å bli en best mulig lege, både kommunikasjonsmessig og faglig.

– Og få brukt min kompetanse til å redde liv. Hvordan jeg skal gjøre det? aner ikke, men jeg jobber med saken, avslutter han med et smil.