Yasmin tapte i Høyesterett – Strasbourg neste

Utvisning: Det har hjulpet at økonomiske hensyn ikke lenger synes å stå i veien for ekteparet fra Årnes i Lyngdal.
Foto: Lars Rekaa
Mandag kveld var Yasmin og mannen langt nede. Høyesterettsdommen slo fast at hun skal utvises fra Norge. Den europeiske menneskerettsdomstolen er nå hennes siste sjanse.
31Shares

Saken ble først omtalt av Lyngdals Avis (bak betalingsmur).

Attenårige Yasmin forlot i 2001 hjemlandet Djibouti i frykt for tvangsekteskap. Ferden gikk til Norge. I Norge sa andre flyktninger at hun for all del ikke måtte si at hun kom fra Djibouti, hun måtte si at hun kom fra Somalia, om hun skulle ha sjans til å bli i landet. Hun sa at hun kom derfra.

I Norge traff hun Rolf Erik Kristensen. Paret giftet seg, og har etter hvert fått fire barn. I 2007 fikk hun innvilget norsk statsborgerskap.

Senere fikk utlendingsmyndighetene mistanke om at hun kanskje ikke var fra Somalia, og i 2014 ble hun fratatt sitt norske pass. Hun har siden ført sak for å få omgjort vedtaket.

I tingretten tapte hun, men i lagmannsretten vant hun. Mandag kom høyesterettsdommen som har bestemt at hun skal utvises fra landet.

Yasmin og Rolf Erik Kristensen sier til Lyngdals Avis at det verste med dommen, er at dommerne ikke har tatt en selvstendig vurdering av saken.

– Dommen er en blåkopi av tingrettsdommen. Det er feigt, sier Rolf Erik Kristensen.

Familie, venner og bekjente i Lyngdal kommune har i etterkant av dommen fra Høyesterett mobilisert for å samle inn nok penger til å få saken opp for en ny domstol. Mindre enn et døgn etter dommen, var det kommet inn over 43.000 kroner gjennom nettsiden spleis.no. I forgårs kunne Nrk melde at det har kommet inn over 60.000 kroner.

Innen rekkevidde

Advokatsalær (advokatens honorar, journ.anm) og rettsgebyr kommer på 50 000 pluss moms. I tillegg trengs det penger til uforutsette utgifter og ekstrautgifter.

– Vi fortsetter aksjonen fram til julekvelden, sier Rolf Erik Kristensen til Lyngdals Avis.

– Dette er ikke noe vi skal tjene penger på. Blir det penger til overs, skal de sendes videre til røst, forteller Yasmin Kristensen.

Røst er en hjelpeorganisasjon basert i Lyngdal som hjelper flyktninger i leire i middelhavslandene.

Har hjulpet

Spleis-aksjonen har hjulpet på humøret til ekteparet.

– Vi visste faktisk ikke om vi hadde penger til mat på bordet. Nå ser vi at vi kan klare å ta saken til Strasbourg, sier Rolf Erik.

Reaksjonene de har møtt ute blant folk har også varmet.

– Jeg har blitt stoppet på gata av folk som ønsker meg lykke til. Kommentarene på nettet er bare positive. Og to lærere fra Årnes skole kom hjem til oss med blomster på vegne av hele skolen, forteller Yasmin.

Hun legger til at den gamle sjefen hennes har gitt henne beskjed om at hun trengs i den gamle jobben.

– Selv innvandringsmotstandere gir uttrykk for at de ser at denne dommen er gal, sier Rolf Erik.

Sliten

 Yasmin er veldig sliten etter å ha vært gjennom så mange instanser.

– Vi hadde håpet på en fredelig jul. Jeg hadde dessuten hatt bruk for å få ro til å planlegge konfirmasjonen til eldstemann, sier hun.

Årnes-ekteparet forteller at deres fire barn er klar over det som har skjedd.

– Minstejenta tror nok at mor kanskje skal på ferie. Tvillingene skjønner mer – og bekymrer seg. Eldstemann skjønner alt, sier Rolf Erik.