På Norges besøk:

Alyas er sex-terapeut og imam

Imam og sex-terapeut Alyas Karmani var mandag på besøk på Litteraturhuset i Bergen.
Foto: Stina Ihle Amankwah
Imam, psykolog og sex-terapeut Alyas Karmani var på Litteraturhuset i Bergen for å svare på spørsmål om teologi, identitet, seksualitet og psykisk helse.

«Kan jeg være både sexy og anstendig/rettroende?», «Kan jeg være lesbisk og komme til Jannah?», «Kommer jeg til helvete hvis jeg tar på meg selv?»

Slike spørsmål ble fremlagt under mandagens arrangement på Litteraturhuset i Bergen hvor imamen, psykologen og sexterapeuten Alyas Karmani ble invitert.

Arrangementet var i samarbeid mellom Minotenk – Minoritetspolitisk tenketank og Skeiv Verden.

Tidligere islamist

Karmani har en mildt sagt vannvittig livshistorie å fortelle. I Storbritannia er han kjent som «The Muslim Sex Doctor», men i sine yngre dager var han også en kjent ytterliggående islamist. Karmani ble for fire år siden portrettert som en av hovedpersonene i Deeyah Khans film Jihad: A Story of the Others. 

I et intevju med BBC forteller han om sin personlige radikaliseringsprosess. For mange unge muslimer i Karmanis generasjon dengang kom dette som følge av konfrontasjonene mellom majoritet og minoritet i Storbritannia i kjølvannet av Salam Rushdies utgivelse av Sataniske vers og den påfølgende fatwaen fra det iranske regimet.

Karmani følte seg, som mange identitetssøkende unge muslimer, dyttet ut i ekstremisme.

– Jeg følte meg misforstått og forlatt av mine liberale hvite venner. For meg ble islamisme en motkultur som hadde kleskode og språk. Jeg forlot mine ikke-muslimske venner og universitetet, og viet meg fullstendig til bevegelsen.

Ble brobygger

Nå er Karmani en selverklært tilhenger av en «en sterk troende islam, som også er brobyggende». Ifølge BBC profilerer han seg selv som en ukonvensjonell imam, som gir råd om sex, ekteskap og psykologi.

I et intervju med The Independent mente han at islam egentlig har et progressiv syn på seksualitet, som ofte ikke kommer frem.

– Islam ga for 1400 år siden kvinner rett til orgasme. En kvinne har rimelig grunn for skilsmisse hvis mannen ikke kan tilfredsstille henne seksuelt. Det er kulturbetingede holdninger som har forvrengt folks forestillinger og fått folk til å føle skam og forlegenhet rundt en grunnleggende menneskelig oppførsel.