Mye god underholdning i Sjaman Dureks gjøren og laden, men påberoper du deg Sjaman-status, har du også makt – og det er ikke uproblematisk. (Foto: Instagram)
Fint å bryte med konvensjonene, men farlig med New Age-filosofiens skampåføring.

Sjaman Durek vet å kle seg. Det skal han ha. Jeg digger alle disse kjortlene hans. Hans utsøkte klesstil bør likevel aldri lede oppmerksomheten bort fra at han er en svindler, en sjarlatan og en kvakksalver. Personen Durek Verrett har jeg ingenting i mot, men alt det helvetes himmelske tøvet han bedriver, fortjener å få lys på seg. For det er på mange måter farlig.

Sjamanenes rolle som maktinnehavere

Opp gjennom historien har sjamaner hatt en viktig rolle for menneskene i mange kulturer. Spørsmål som var for store til at enkeltmennesker og grupper kunne forstå dem, ble besvart eller utforsket av sjamanene, som kunne kommunisere i flere dimensjoner, og være bindeledd mellom menneskene og over/mellom/underverdenen. Sa de, i hvert fall. Ved død, sykdom og andre livshendelser kunne sjamanene gi mening og retning, og ble sett på som sannsigere. Dermed fikk de mye makt, og gir du en person makt, vil det også føre til misbruk.

Fra New Age-filosofiens episenter

Så hvorfor har sjaman Durek makt og innflytelse i dag? I Los Angeles-området, der vår fargerike plattenslager har holdt hus de siste årene, er en sjaman-time like dagligdags som å bestille en Happy Meal på McDonalds. New Age-filosofien har erstattet de tradisjonelle religionene på mange vis, og det er her Durek kommer inn. Han tilbyr noe som kan fylle hullet etter religion ved å presentere det mest gedigne vås, som vitenskapen for lengst har avslørt.

Når Durek sier at et barn velger å få kreft, er det like meningsløst som at Jesus påstås å ha helbredet de invalide. Ingenting kan helbrede sykdom dersom ikke legevitenskapen på et eller annet vis er inne i bildet. Før penicillinet var det aller meste av legevitenskap det reneste tullesirkus. Antikkens grekere trodde kroppsvæskene bestemte vår helse. Årelating (tapping av blod) var ansett som virkningsfullt. Homeopater bløffet helt inntil i år f.eks. den franske staten til å sidestille deres tullemedisiner med vitenskap, og dermed gi rett til refusjon.

Skyld-indusering

Hvorfor er Durek en svindler? Simpelthen fordi han lyver, og tjener penger på løgnene sine. Hans siste påstand om at kvinner får «avtrykk» i vagina etter sine sexpartnere, og at han kan tilby øvelser mot det, er så astronomisk dustete at du skal være himmelsk new-age-frelst for å gå på den. Men det gjør altså folk. De går på med begge beina. At noen høytflyvende skuespillere a la Gwyneth Paltrow bedriver samme slags opplegg (hun anbefaler damping av vagina:) – det blåser jeg i. La dem holde på.

Det jeg ikke blåser i, er hvordan disse folkene viderefører religionenes og patriarkenes skampåføring

Det jeg ikke blåser i, er hvordan disse folkene viderefører religionenes og patriarkenes skampåføring. I psykologien kalles det skyld-indusering. Å påstå at kvinner trenger rensing er en sjåvinistisk oppfatning om at de seksuelt aktive blant dem er dårligere og mindre moralske mennesker enn andre. Kristendommens arvesynd er samme sak: Syndene dine skal ramme din slekt de neste fire ledd. En av historiens mest fatale og patriarkalske bløffer. Muslimske og andre religioners praksiser med tildekking og sosial kontroll av kvinner, er også det samme. Kvinner skal påføres skam, slik at man kan kontrollere dem. De skal påføres skyldfølelse for sin seksualitet. De skal ikke være frie. De skal ikke være subjekter, bare objekter som menn/slekten/familien kan gjøre som de vil med. Tradisjonen med å vise blodflekken på lakenet etter bryllupsnatten er da heller ingen religiøs spesialitet, lignende finnes i mange kulturer, uavhengig av religion.

Så mange tilhengere at kritikken preller av

Det finnes naturligvis en mulighet for at Durek med sine ekstreme utspill «drar en Trump»: Han vet at svært mange av hans tilhengere tror på ham uansett, og ikke søker andre kilder for informasjon. Dessuten er løgnene så spektakulært idiotiske at mainstream media går på limpinnen hver eneste gang – noe som fører til så mye halloi og oppmerksomhet at PR-verdien blir meget stor. Trump får penger til kampanjen sin, og Durek selger enda flere kvasifilosofiske bøker på Amazon.

En besnærende tanke

At Märtha Louise har funnet kjærligheten, er en god ting. Det kunne ikke ramle meg inn i halvsøvne å mene noe annet enn det. Men jeg kan ikke dy meg for å forestille meg følgende situasjon: Sjaman Durek treffer Hennes Kongelige Høyhet dronning Sonja på slottet, og forteller at han kan rense eventuelle spor etter elskere hun hadde før hun møtte Hans Majestet Kong Harald.

Sonja ville kastet bunadskoene sine i hodet på ham.