Kjærligheten trumfer alt!

Anjali elsker Sunda

– Vi er bare to jenter som elsker hverandre! Sundas Malik (til venstre) og Anjali Chakra.
Foto: Eva Alnes Holte
Indiske Anjali Chakara er hindu. Pakistanske Sunda Malik er muslim. Nylig var de to kvinnene i Oslo for å snakke om sin kjærlighet til hverandre.

Kvinnene er i dag bosatt i San Francisco. Dette er første gang de gjester Norge, hvor anledningen var Født Fri-arrangementet Kjærlighet på tvers.

Anjali og Sundan ble verdensberømte over natten etter at fotograf Sarowar Ahmed la ut en bildeserie på Twitter av dem. Bildene av det lesbiske paret gikk viralt og tok nettet med storm, med 50.000 likes og 9000 retvitringer, de fleste av dem  positive.

Kjærligheten mellom Fra Fra fotoserien som gikk viralt av Anjali Chakra og Sundas Malik. Fotograf: Sarowar Ahmed.
Foto : NTB/fodtfri.no

En normal sensasjon

– Bildene ble oppfattet som sensasjonelle fordi vi var unike. Ingen lesbiske som ser ut som oss har stått frem tidligere, sier Anjali.

Hun og Sundan er litt overveldet over all oppmerksomheten.

– Vi er jo bare to som er forelsket i hverandre, det er jo helt normalt at folk blir det. Vi tror det er viktig å stå frem. Det er så mange unge som ikke tør det, så vi tenkte at alle reaksjonene vi fikk, også de dårlige, var viktige.

Både Anjali og Sundan er oppvokst i USA, Anjali som tredje generasjons innvandrer, Sundan som første. Anjali oppdaget Sundan via en blogg hun skriver og tok kontakt med den vakre pakistanske kunstneren. Deres første møtet var foran Empire State Building i New York.

– I begynnelsen lot som vi var heterofile. Vi skapte et rom for oss selv hvor vi følte oss hjemme.

Kjærligheten har kostet

I dag har de vært sammen halvannet år. Familienes reaksjoner var ulik. Kjærligheten har kostet for Sundan:

– Jeg kan ikke ta med meg Anjali hjem. Min familie akspterer ikke forholdet vårt, sier hun, mens kjæresten stryker henne på ryggen der de sitter i scene-sofaen.

Til spørsmål fra salen forteller Sundan at det vanskeligste for hennes familie ikke var at hun ble kjæreste med en ikke-muslim eller med en inder, men at det var en av samme kjønn.

Sundan forteller at hun og Anjali er opptatt av å ivareta den religionen de er oppdratt i samtidig som de respekterer hverandres trosbakgrunn.  Anjali er praktiserende hindu og Sundan har vært med på flere religiøse feiringer med hennes familie.

Tatt imot med åpne armer

I den indiske familien ble Sundan tatt imot med åpne armer.

– Min mor har visst lenge at jeg er lesbisk. Hun har tatt brodden av det i lokalsamfunnet ved å snakke helt naturlig om det, slik at jeg aldri har fått noe hets mot meg fra noen der. Hvis noen er imot meg slik jeg er slik jeg lever, så sier ingen i lokalsamfunnet det til meg, sier Anjali. Hun forteller at onkelen hennes bad henne tenke over hva hun sa i media, for “du betyr så mye for så mange”.

Drømmer om å få barn

De to sier de ønsker å bidra til forandringer, til å sette igang samtaler mellom foreldre og barn slik at barna kan føle trygghet i å velge det livet og den kjæresten de ønsker seg.

– Kanskje dere vil ha barn selv en gang?

– Ja, vi håper å bli gift en dag og drømmen er å få fire barn, men foreldrene mine prøver å snakke oss vekk fra akkurat det, ler Anjali.

Konferansen Kjærlighet på tvers var en del av Født fris prosjektserie Veier ut av negativ sosial kontroll. 

Shabama Rehman ønsket velkommen til en romantisk feiring av den frie kjærligheten. 

– Det å være stolte av kjærlighet på vers og normalisere de mange former for kjærlighet vi har, er viktig. Det kan se koselig ut her i kveld, men det er nok av de tøffe historiene, sa Shabama Rehman, som minnet om at, ifølge FN, blir årlig 5000 kvinner drept av familien i såkalte æresdrap.