Risikerer drap ved hjemkomst

Kan ikke vende hjem: ukrainske Valentin Lubyys (38) engasjement i et anti-korrupsjonsbyrå i et av Europas mest korrupte land har nesten kostet ham livet to ganger. I desember kom han til Norge og søkt om politisk asyl.
Foto: Claudio Castello
38-årige Valentin Lubyy kom til Norge for snart to måneder tilbake for å søke om politisk asyl. Han sier han frykter for livet sitt hvis norske myndigheter sender ham tilbake til Ukraina.
Familiefaren fra Poltava, som ligger øst for hovedstaden Kyiv, har i årevis arbeidet med antikorrupsjonsvirksomhet, og mener han og hans nærmeste families liv står konstant i fare. 
– Alle problemene startet i sommer i år, da den sterkt russiskvennlige Viktor Janukovitsj ble valgt til president. Han har sterk støtte fra mafiaen og andre korrupte elementer i ukrainsk politikk. Ytringsfrihet og anti-korrupsjonsarbeid har fått mye verre kår etter at hans regjering kom til makten.
Organisasjonen Lubyy jobbet i etterforsket korrupsjon i alt fra offentlig forvaltning til landets sikkerhetstjeneste. For et par år siden var Lubyy med på å stenge en kasino som var ulovlig drevet av Janukovitsj og et par av hans personlige venner. 
– Etter at Janukovitsj ble valgt har organisasjonen jeg jobbet i blitt bannlyst og delvis sett seg nødt til å drive virksomheten sin underjordisk. En journalist som har samarbeidet med oss og skrev for en uavhengig, regjeringskritisk avis har forsvunnet og mest sannsyligvis tatt av dage av sikkerhetsstyrkene.
Forsøkt drept
Hva ville skje med deg hvis du vendte hjem til Ukraina akkurat nå?
– Før jeg kom til Norge har jeg blitt fenglset, mishandlet og forsøkt drept to ganger på grunn av alt det jeg vet. Jeg tror svaret er ganske innlysende.
Lubyy er glad i hjemlandet, men kaller samtidig Ukraina “et av de mest korrupte landene i Europa”.
– Forbindelsene mellom organisert kriminalitet, regjeringen, politiet og andre offentlige instanser har gjort Ukraina til en ren mafiastat. Korrupsjonen er såpass ekstrem at for ikke så lenge så betalte en armensk statsborger 1,5 millioner euro for å bli politisjef i Kharkov. Alt er mulig så lenge du har penger.
Familien trakasseres
Lubyy bor for tiden hos ukrainske venner i Oslo. Tanker går ofte til familien har forlot en kald desemberdag for nordligere breddegrader og en uviss tilværelse som asylsøker.
– Kona og barna har måttet flytte til en annen by og skal etter planen bo på hemmelig adresse, men får ofte “politibesøk” hvor de trakasseres og trues verbal. Jeg måtte flykte for i det hele tatt redde deres liv, og kan ikke vende tilbake slik situasjonen er nå, avrunder Lubyy.