Benjaminprisen tildelt Alvimhaugen barneskole

Benjaminprisen deles hvert år ut til en barne-, ungdoms- eller videregående skole som utmerker seg for sitt arbeid mot rasisme og diskriminering. I år har prisen gått til Alvimhaugen barneskole i Sarpsborg.
Foto: Alvimhaugen barneskole
Alvimhaugen barneskole i Sarpsborg vinner Benjaminprisen 2019 for sitt helhetlige og langsiktige arbeid mot rasisme og diskriminering.

Skolen får prisen for sitt helhetlige og langsiktige arbeid der tidlig innsats og involvering av alle skolens ansatte samt elever, familie og nærmiljøet preger arbeidet.

– Vinneren Alvimhaugen barneskole har arbeidet jevnt og systematisk i mange år, og mange skoler kan ha noe å lære og bli inspirert av derfra, sier juryleder Guri Hjeltnes, ifølge en pressemelding fra HL-senteret.

Ikke berøringsangst med rasisme

Alvimhaugen barneskole har god oversikt over hvordan elevene har det både på skolen og hjemme, og er en inkluderende møteplass i lokalmiljøet. Skolen får honnør for sin elevinvolvering, blant annet gjennom et aktivt elevråd og ved å spesifikt ta opp rasisme i elevsamtaler.

Juryen bemerker at hele lokalsamfunnet påvirkes av skolens arbeid gjennom dette prosjektet. Gjennom sin satsning på Nærmiljøhuset skaper skolen tilhørighet både for elever og deres foresatte. Alle aktiviteter er gratis og har som mål å forebygge rasisme, radikalisering og diskriminering.

Får skryt fra Sanner

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner er glad for at Benjaminprisen går til en skole hvor både elever og ansatte har lagt ned et stort og viktig arbeid for å kjempe mot slike tendenser.

– Skal vi lykkes med å skape en god, inkluderende skole med både læring og trivsel, må vi arbeide systematisk og forebyggende mot de holdningene som lå bak drapet på Benjamin Hermansen i 2001. Jeg gratulerer Alvimhaugen barneskole i Sarpsborg med denne hedersprisen, sier Sanner.

Rørt til tårer

Nina Johannessen Tørholen, rektor ved Alvimhaugen barneskole, ble rørt til tårer over nyheten.

– Å bli tildelt denne prisen er en stor og viktig anerkjennelse av det arbeidet skolens medarbeidere gjør hver dag, og som er godt innarbeidet på skolen vår gjennom mange år. At det systematiske arbeidet vårt med inkludering og fellesskap, fokus på likeverd, respekt for medmennesker og fokus på forebyggende arbeid mot diskriminering, rasisme og radikalisering blir verdsatt og skolen blir tildelt en slik pris, er veldig stort! sier hun.

Også May Synnøve Kjønnås, som har vært ansatt på skolen i snart 23 år, ble så glad at tårene kom. Hun er teamleder i SFO og administrasjonen, stedfortredende rektor, RØRE-ambassadør, skolefrokostansvarlig, kontaktperson for nærmiljøhuset og har vært med på utviklingen av skolens identitet.

– Dette er en stor anerkjennelse. Tankene går tilbake til skolens første rektor og grunnlegger, hans verdigrunnlag, som vi fortsatt jobber med. Den flerkulturelle elevgruppa vår lærer mye av hverandre, de har en høy trivsel og stor utvikling. Arbeidet vårt handler også om å slippe inn og slippe til, vi har en rød tråd i alle aktiviteter og alt vi arbeider med. Tanken er ett barn hele dagen. Jeg er  heldig som har fått være med på hele denne reisen, sier Kjønnås.

– Helt fantastisk! Vi er veldig, veldig heldige. Det er en seriøs sak dette dreier seg om. Fantastisk at vår skole vant, sier Isabella Visco Rosenkilde, elev i 7. klasse og leder i elevrådet.

En pris med ettermæle

Benjaminprisen gis hvert år ut til en barne-, ungdoms- eller videregående skole som utmerker seg for sitt arbeid mot rasisme og diskriminering. Prisen deles ut til minne om 15 år gamle Benjamin Hermansen, som ble drept av selverklærte nynazister på Holmlia i Oslo i 2001.

I år er første gang prisen deles ut uten at Benjamins mor Marit er med i juryen. Hun døde tidligere i år.

– Marit Hermansen uttrykte før hun døde sist vår stor stolthet over hva som er oppnådd i skolen i arbeidet mot rasisme. Det er vemodig å arbeide videre uten henne og også et stort ansvar for alle som er opptatt av innsatsen mot rasisme og diskriminering, sier Hjeltnes.