Fortsatt fare for høyreekstrem terror i Norge

PST oppjusterte trusselvurderingen for høyreekstrem terror i september. Bilde fra da Islamsk Råd Norge møtte politiet og PST etter terrorangrepet i Bærum.
Foto: IRN
Trusselen fra høyreekstreme i Norge utviklet seg i negativ retning i løpet av 2019. PST tror det vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep i Norge i 2020.
0Shares

I en ny oppdatering opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at trusselen fra høyreekstreme i Norge er vedvarende. PST vurderer det som mulig at det vil bli forsøkt gjennomført et høyreekstremt terrorangrep i Norge i 2020, melder NTB.

Ifølge PST har antall personer i Norge som støtter høyreekstreme terroraksjoner økt. De mener det er fullt mulig at noen vil prøve å gjennomføre et terrorangrep mot moskeer og andre samlingssteder for ikke-vestlige innvandrere.

– I løpet av 2018 og 2019 har det vært et økt fokus på bruk av terror som et politisk virkemiddel i internasjonale, høyreekstreme nettverk. I 2018 ble det gjennomført syv høyreekstreme terrorangrep. Så langt i 2019, er antallet gjennomførte høyreekstreme terrorangrep mer enn doblet, til seksten gjennomførte angrep,» skriver PST i en pressemelding.

Inspirert av Christchurch-terroren

PST oppjusterte trusselvurderingen for høyreekstrem terror i september, og viste til at terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand 15. mars vil inspirere til flere høyreekstreme angrep i Vesten det kommende året.

I 2018 ble det gjennomført sju høyreekstreme terrorangrep. Så langt i 2019 er antallet gjennomførte høyreekstreme terrorangrep mer enn doblet, til seksten gjennomførte angrep.

– Her blir høyreekstreme terrorister hyllet som helter og rangert etter hvor mange de klarer å ta livet av. Dette klimaet vil fortsette å inspirere til volds- og terrorhandlinger i vestlige land det kommende året, skriver PST i pressemeldingen.