Utrop kondolerer kongefamilien

Ari Behn er død.
Forfatteren og kunstneren Ari Mikael Behn, prinsesse Märtha Louises eksmann, er død, 47 år gammel. Vi i avisen Utrop kondolerer.

Ari Behn var eldste sønn av Olav Bjørshol og Marianne Solberg Behn. Han var født i Århus i Danmark 30. september 1972 og fikk navnet Ari Mikael Bjørshol. Etter foreldrenes skilsmisse tok han mormorens etternavn Behn.

Sine første barneår tilbrakte han i Danmark, England og Nord-Norge før familien slo seg ned i Moss.

Av utdanning hadde han en bachelorgrad i idéhistorie og religionshistorie, og ved siden av å være forfatter og skribent, hadde han blant annet jobbet som truckfører.

I mai 2002 giftet han seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen i Trondheim, etter å ha forlovet seg med kongsdatteren et knapt halvår tidligere. Paret fikk etter hvert tre døtre, den første elleve måneder etter bryllupet.

Førstefødte, Maud Angelica, ble født på Rikshospitalet. De to yngste ble begge født hjemme, Leah Isadora i parets sommerbolig Bloksbjerg på Hankø og Emma Tallulah hjemme i Lommedalen.

Høsten 2012 flyttet han og prinsessen til London, der familien bosatte seg på ubestemt tid. Samtidig fikk han avtale med VG om å skrive fast for dem på ukentlig basis, en oppgave han senere overlot til sin kone og hennes engleskolekollega Elisabeth Nordeng.

Sommeren 2014 flyttet familien tilbake til Norge og Lommedalen, der barna fortsatte sin skolegang på Steinerskolen.

I august 2016 ble Behn og prinsesse Märtha Louise skilt etter 14 års ekteskap.

Det var den første kongelige skilsmissen på 200 år i Norge.

I april 2017 slapp Behn uskadd fra en utforkjøring der bilen hans ble totalskadd i Bærum.

Han skrev flere bøker, som alle solgte bra. For den første boka han skrev, novellesamlingen «Trist som faen», fikk han terningkast seks i VG. Dette førte til at han tatoverte terningen på skulderen som et varig minne. Boka solgte i over 100.000 eksemplarer. Den hittil siste boka, novellesamlingen «Talent for lykke» fra september 2011 fikk også flotte kritikker. Bøkene hans er oversatt til flere språk.

Ved siden av forfatterskapet var Ari Behn også en engasjert maler. Det tok noen år før han stilte ut bildene sine, og verkene fikk ikke alltid positiv kritikk. Det hevet han seg elegant over, og bildene ble solgt uansett kritikk.

I forbindelse med lanseringen fortalte Ari Behn:

–Da jeg kom hjem fra Afrika, ble jeg kalt en posør og en påfugl. Men møtet med landet fortalte meg at hver dag er en fest og jeg er et smykke.

Han fortalte også at han hadde vært opptatt av design, form og farge fra han var liten, og at han hadde fått mye inspirasjon på Steinerskolen, der han var elev. Også bestefaren og stefaren hadde inspirert ham.

Dette gjaldt spesielt meningsytringer fra Carl-Erik Grimstad, som var ansatt på Slottet fra 1990 til 1993.

– Grimstad har tapetsert Norge med kronikker om sin tidligere arbeidsplass, Slottet, hevdet Ari Behn, som «truet» med å bruke Grimstad som rollemodell for en av karakterene i sin nye bok.

Noen måneder senere, i oktober, kom boka «Vivian Seving» der både Grimstad og andre kjente personer er lett gjenkjennelige i persongalleriet – men under andre navn.

Før boka kom på gaten ble forfatteren intervjuet av gratismagasinet Massiv, der han blant annet fortalte at han var deprimert og ensom og en svært vanskelig person å leve sammen med.

Han tok sitt eget liv 1. juledag.

Ett selvmord per 40. sekund i verden

Mellom 500 og 600 personer begår selvmord i Norge hvert år. To av tre som tar livet sitt, er menn, og median alder er 47 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

På verdensbasis er det nesten 800.000 personer som tar sitt eget liv hvert eneste år, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Selvmord tar dermed flere liv enn krig, konstaterte WHO i en rapport tidligere i år.

Selv om selvmordsraten gikk noe ned i perioden fra 2010 til 2016, det siste året det foreligger endelig statistikk for, er antallet dødsfall stabilt ettersom verdens befolkning øker.

FN-organisasjonen mener det må gjøres mer for å forebygge tragediene.

– Til tross for framgang, dør det én person hvert 40. sekund som følge av selvmord, konstaterte WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i september.

Ifølge WHO fant det sted 10,5 selvmord per 100.000 mennesker i verden i 2016, det siste året det foreligger komplett statistikk for.

Selvmordsraten i Norge var i 2016 på 13.3 per 100.000 innbyggere. Guyana toppet den dystre statistikken med 30 registrerte selvmord per 100.000 innbyggere, etterfulgt av Russland med 26,5 selvmord per 100.000 innbyggere.

Litauen, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Sør-Korea, India, Japan og USA ligger også høyt på lista.

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent i jula og kan nås hele døgnet på telefon: 116123. Også Kirkens SOS har åpent og kan nås på telefon 22 40 00 40.