61 prosent mener den politiske debatten har blitt mer polariserende og splittende

Valgforsker mener temaer som klimaendringer og innvandring er det som polariserer mest.
Foto: Claudio Castello
Seks av ti nordmenn mener den politiske debatten har blitt mer polariserende, i følge en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter.
0Shares

Norstat har stilt 1012 personer spørsmålet «Synes du den politiske debatten har blitt mer eller mindre polarisert og splittende i løpet av de siste årene?»

61 prosent av respondentene mener politiske debatten har blitt mer polariserende og splittende de siste årene. 20 prosent mener det er det samme som før, mens 3 prosent mener debatten har blitt mindre polariserende og splittende. 16 prosent svarte «vet ikke».

– Når vi studerer velgernes holdninger ser vi noen tegn til økt polarisering de siste 10-20 årene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til ABC Nyheter.

Han tror det har blitt mer polarisert langs temaer som klimaendringer og innvandring. Men viser til at det har vært splittende debatter også tidligere, som under EU-debatten i 1994.

Over 70 prosent av de som har studert fire år eller mer på universitets- og høyskolenivå mener ordskiftet har blitt mer polariserende. For de som kun har fullført videregående eller grunnskole er tallet såvidt over 50 prosent.

– Jeg vil gjette at de som har høyere utdanning kanskje er de som ser mest negativt på polarisering, som ser på det som en uheldig utvikling, sier Johannes Bergh.