Lanserer nettverk for forfulgte akademikere

Under angrep: akademisk frihet trues av regjeringer på verdensbasis i økende grad. Nå vil forskere, studenter, professorer og andre universitetsansatte slå tilbake mot denne trenden.
Foto: flickr.com
Norske universiteter og høgskoler går sammen om å beskytte og jobbe for forfulgte akademikere, forskere, forfattere og kunstnere. 23. mai lanseres den norske seksjonen av "Scholars at Risk".
– Akademisk frihet står i fare hver dag over hele verden. Forskere trues, trakasseres og blir drept. Et alarmerende antall høgskoler og universiteter stenges ned eller er under press fra myndighetene, sier Robert Quinn, administrerende direktør for det internasjonale Scholars at Risk-nettverket (SAR), i en pressemelding.
  
SAR har siden oppstarten i 2001 gitt rådgivning, rettshjelp og opphold til akademikere i 121 land. Nå skal også Norge bidra. 23. mai møtes rektorer, prorektorer og andre ansatte fra 15 norske institusjoner for høyere utdanning for å lansere den norske seksjonen.  
Behovet for beskyttelse øker 
Ifølge fjorårets UNESCO-rapport “Education Under Attack” har politisk motiverte angrep på utdanning økt i omfang de siste årene. Omveltningene i Midtøsten og Nord-Afrika forsterker behovet for beskyttelse. Hele 60 prosent av forfulgte akademikere i dag kommer fra NordAfrika, Midtøsten eller Afrika Sør for Sahara. 
Etter at Universitetet i Oslo (UiO) ble med i nettverket i 2001, har flere norske utdanningsinstitusjoner fulgt etter. Det var særlig etter at Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) i 2008 mobiliserte studenter for å få flere norske universiteter og høgskoler til å melde seg inn, at antall medlemmer begynte å stige.   
– Å ha flere medlemmer i Norge skaper nye muligheter for samarbeid, både her hjemme og internasjonalt. Vi kan oppnå mye mer i arbeidet for akademisk frihet, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo i pressemeldingen.