Vurderer oppholdsforbud for gjengkriminelle i Oslo

– De store utfordringene kan ikke løses ved å innføre et oppholdsforbud, men det kan gi politiet et virkemiddel de trenger for å få ned konfliktnivået, sier statsminister Erna Solberg (H).
Foto: Unsplash
På et folkemøte torsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at det kan bli aktuelt å innføre oppholdsforbud for gjenger i Oslo, der ungdomskriminaliteten har økt.
106Shares

Et slikt forbud vil være et virkemiddel i kampen mot økende barne- og ungdomskriminalitet.

– Formålet er å gi politiet en mulighet til å kunne bortvise ungdom fra områder, slik at de kan forebygge og for eksempel hindre at det oppstår slåsskamper. Dette er et virkemiddel, ikke en løsning på hovedproblemene med barne- og ungdomskriminalitet, men det kan gjøre at man kan avverge at det oppstår en økning i konfliktnivået, sa statsminister Erna Solberg til VG på folkemøtet i Oslo torsdag kveld.

– De store utfordringene kan ikke løses ved å innføre et oppholdsforbud, men det kan gi politiet et virkemiddel de trenger for å få ned konfliktnivået, legger hun til.

I 2018 skrev VG flere artikler om politiets mislykkede innsats mot Young Bloods på Holmlia i Oslo. Det som var en løst sammensatt gruppe gutter, hadde vokst frem til å bli hovedstadens største gjengkriminelle trussel.

I 2018 tok FrP-leder Siv Jensen til orde for å innføre oppholdsforbud som ett av flere tiltak for å knuse det gjengkriminelle miljøet på Holmlia.

– Gjengkriminelle skal kunne idømmes oppholdsforbud og besøksforbud til områder hvor de har utført kriminalitet. Hensikten er å bryte opp de kriminelle miljøene og hindre gjengdannelser, sa Jensen til VG den gang.