Fotograf anmelder HRS for å ha brukt bilde av Sumaya Jirde Ali i kakerlakk-montasje uten tillatelse

Frilansfotograf Maria Gossé har anmeldt Human Rights Service (HRS) for brudd på åndsverksloven, fordi de har brukt hennes bilde av Sumaya Jirde Ali uten tillatelse i en montasje med en kakerlakk, melder Journalisten.

Bildet ble tatt på oppdrag fra forlaget Samlaget i forbindelse med utgivelsen av Alis bok «Ikkje ver redd for sånne som meg» i 2018. Det er Gossé som eier rettighetene til bildet.

– Bildet er kun til bruk i forbindelse med omtale av boka og av Jirde Ali som forfatter. HRS har aldri kontaktet meg om tillatelse til å bruke bildet, og de har heller ikke betalt noe for det, skriver Gossé i en melding til Journalisten.

Rights.no, som drives av HRS, publiserte en bildemontasje av forfatter Sumaya Jirde Ali ved siden av en kakerlakk i en artikkel om kvinnen som i forrige uke ble dømt i Høyesterett for å ha kalt Ali for en «korrupt kakerlakk».

Rita Karlsen, daglig leder i HRS, at bildemontasjen er laget av en fotograf, som er en underleverandør.

Hun skriver videre:

– At underleverandør gjør en feil er beklagelig, med det er uansett vårt ansvar. Derfor vil vi selvsagt betale Gossé og benytter anledningen til å beklage overfor henne. Vi har da også erstattet aktuell sak med et annet bilde.

Gossé skriver at hun ikke ønsker betaling fra HRS.