Fotograf anmelder HRS for å ha brukt bilde av Sumaya Jirde Ali i kakerlakk-montasje uten tillatelse

Rita Karlsen avviser ikke at bildet av Sumaya Jirdi Ali som er benyttet i fotomontasjen er tatt av Maria Gossé.
HRS sletter rasismeanklaget fotomontasje.

Frilansfotograf Maria Gossé har anmeldt Human Rights Service (HRS) for brudd på åndsverksloven, fordi de har brukt hennes bilde av Sumaya Jirde Ali uten tillatelse i en montasje med en kakerlakk, melder Journalisten.

Bildet ble tatt på oppdrag fra forlaget Samlaget i forbindelse med utgivelsen av Alis bok «Ikkje ver redd for sånne som meg» i 2018. Det er Gossé som eier rettighetene til bildet.

– Bildet er kun til bruk i forbindelse med omtale av boka og av Jirde Ali som forfatter. HRS har aldri kontaktet meg om tillatelse til å bruke bildet, og de har heller ikke betalt noe for det, skriver Gossé i en melding til Journalisten.

Rights.no, som drives av HRS, publiserte en bildemontasje av forfatter Sumaya Jirde Ali ved siden av en kakerlakk i en artikkel om kvinnen som i forrige uke ble dømt i Høyesterett for å ha kalt Ali for en «korrupt kakerlakk».

Rita Karlsen, daglig leder i HRS, at bildemontasjen er laget av en fotograf, som er en underleverandør.

Hun skriver videre:

– At underleverandør gjør en feil er beklagelig, med det er uansett vårt ansvar. Derfor vil vi selvsagt betale Gossé og benytter anledningen til å beklage overfor henne. Vi har da også erstattet aktuell sak med et annet bilde.

Gossé skriver at hun ikke ønsker betaling fra HRS.