Svensk sjokk over norsk voldtektsrapport

Oslopolitiets ferskeste statistikk viser at narkosalg- om omsetning er vanligste lovbrudd blant unge uten lovlig opphold her i landet
Foto: Illustrasjonsbilde
Oslo-politiets rapport om innvandrere som voldtar, får våre skandinaviske naboer til å se rødt.
0Shares
I forrige uke la Oslo-politiet fram en rapport som slår fast at 100 prosent av alle overfallsvoldtekter i hovedstaden de siste fem årene, der gjerningspersonen er identifisert, er begått av ikke-vestlige innvandrere.
Nå skaper tallene sterke reaksjoner i våre nordiske naboland. Aftonbladets kommentator Oisín Cantwell hevder tallene gir føde til rasister og Rikspolisstyrelsen hevder etnisitet i denne sammenhengen “må være helt irrelevant”.
– Etnisitet og voldtekter er et hårsårt tema i Sverige, spesielt siden Sverigedemokraterna gikk til valg på det, sier kriminolog ved Stockholms universitet, Christian Diesen, til NRK.
Handler om fakta
Leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, understreker at det bør være rom for å sette ord på noe som viser seg å være en negativ utvikling.
– For hvis det fortsetter å være en overrepresentasjon, så må vi forsøke å finne årsakene bak dette, og hjelpe de som begår disse handlingene, sier hun til NRK.

Riktig statistikk, feilbasert generalisering

Ingjerd Hansen, seniorrådgiver i strategisk stab ved Oslo Politidistrikt, erkjenner statistikkene som riktig. Samtidig viser hun til rapporten hvor det står at “grove generaliseringer om at Oslos voldtektsmenn er utlendinger og i hovedsak muslimer, er både feilaktige, utilstrekkelige og uheldige”.
– Sammenlignet med 2007 så er det en nedgang i antall gjerningspersoner med utenlandsk bakgrunn, påpeker hun i en e-post til utrop.no.