“Tøser” marsjerte på Grønland

Handler ikke om klær, men om holdninger, var budskapet til de flere titalls som i går avholdt Norgeshistoriens første tøsemarsj.
Foto: Claudio Castello
Brukte humor mot seksuell vold og kvinneundertrykkende holdninger.
0Shares

Norgeshistoriens første tøsemarsj i protest mot de seneste ukenes voldtektsbølge i hovestaden gikk av stabelen i Oslo 30. mai under slagsordene “Ordentlige menn voldtar ikke” og “Kun overgriperen er ansvarlig”.

Marsjen startet på Grønland, og gikk hele veien til Stortinget. Tøsemarsj, eller “slut walk” er en idé med opprinnelse i USA og Canada, hvor formålet er å marsjere mot seksualisert vold ved at deltagerne kler seg utfordrende.

Grensesetting

Flere av deltakerne bor på Grønland og Gamle Oslo, steder hvor flere av voldtektene og voldtekstforsøkene har skjedd. Flere av yngre jentene kunne fortelle om stirring og verbalt trakassering grunnet klesstil, særlig av menn med opprinnelse fra en sterk patriarkalsk kultur, og om uønsket seksuelt oppmerksomhet fra enkelte etnisk norske gutter i fylla. Noen av demonstrantene krevde blant annet kvartalspoliti i bydelen.

Humor viktig mot kvinneundertrykkende holdninger, hevder initiativtaker Åse-Kari Kobbersletten (lengst til vesntre)
Foto : Claudio Castello

Åse-Kari Kobbersletten, en av initiativtakerne til marsjen, hevder det er litt selvironi ispedd en sterk dose samfunnskritikk.

Ville skape reaksjoner: flere Grønland-beboere, særlig menn med ikke-vestlig bakgrunn, reagerte med å stirre på den marsjerende jentenegjengen.
Foto : Claudio Castello

– Her handler det om grensesetting, om hvor lårkort du skal gå kledd og hvor full du kan bli før folk synes det er greit å tafse på deg. Dette er en måte å si ifra at ansvaret ikke ligger på offeret, men på overgriperen, sier hun til utrop.no.

Hvorfor har dere lagt deler av marsjen nettopp her på Grønland?

– For noen var det stor utfordring å krysse Grønland på ski. Nå er det en enda større utfordring for kvinner å krysse “denne Grønland” i korte skjørt og høyhælte sko, avrunder Kobbersletten med en sterk dose ironi.