2100 kandidater med innvandrerbakgrunn

Reza Rezaee er en engasjert Osloborger. Nå håper han å bli hovedstadens ansikt utad.
Foto: Henrik Kreilisheim
Andelen listekandidater med innvandrerbakgrunn økte fra 2,8 prosent ved kommunestyrevalget i 2007 til 3,5 prosent i år, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av folk med utenlandsk bakgrunn er det flest svensker, dansker og tyskere som stiller som kandidater til kommunevalget til høsten. Disse utgjør 22 prosent av kandidatene med innvandrerbakgrunn. Av kandidater med bakgrunn fra land i Asia, Afrika eller Latin-Amerika er det flest fra Iran (115), Irak (70), Pakistan (64) og Somalia (59).

Totalt stiller 59 505 kandidater ved årets kommunevalg. Det er 3 300 færre enn ved valget for fire år siden.

Jevn kjønnsfordeling
Kjønnsfordelingen blant kandidater med innvandrerbakgrunn er jevnere enn alle kandidatene sett under ett, 51 prosent er menn og 49 prosent kvinner. Men det er store forskjeller avhengig av landbakgrunn.

SV er det eneste partiet der kvinnene er i flertall blant listekandidatene totalt sett, med 53 prosent av dem som stiller til valg. Deretter følger Ap, med 48 prosent, og KrF og Rødt, begge med 45 prosent. Lavest kvinneandel har FrP og Høyre med henholdsvis 29 og 36 prosent kvinner.

Ved fylkestingsvalget har alle fylker et flertall menn på listene. Høyest andel kvinner finner vi i Sogn og Fjordane og Finnmark med 44 prosent. Lavest andel er det i Vest-Agder med 39 prosent.