Strengere kontroll ved grensen til Sverige

Skjerpes: Grensekontrollen ved svenskegrensen skal bli strengere. Det har regjeringen bestemt. Svinesund (bildet) er den travleste av grenseovergangene
Foto: Flickr
Regjeringen vil skjerpe kontrollen langs grensen til Sverige for å redusere antall asylsøkere som kommer til Norge.

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil at flere politifolk skal patruljere langs svenskegrensen, og mener flere grensekontroller vil redusere tallet på asylsøkere. Det skriver Agderposten.

– I fjor var det kom det 42 prosent færre asylsøkere enn året før. Det økte satsingen på kontroller ved grensen skal ha mye av æren for dette, sier Storberget ifølge Agderposten.

I første halvår i år pågrep grenseteamet i Østfold politidistrikt 344 personer etter mistanke om brudd på utlendingsloven gjennom stikkontroller ved Svinesund, som er Norges mest trafikkerte grenseovergang.

Spesialbygd bil
– Jo mer vi avdekker ved grensen, jo mindre problemer blir det i de andre politidistriktene i landet, sier konstituert politimester i Østfold politidistrikt Beate Gangås.

Østfold politidistrikt har en spesialbygd bil for grensenær kontroll som raskt kan sjekke om en person tidligere er blitt utvist fra Norge.

Grensekontroll skapte kontrovers

Norge er ikke alene om å satse på grensekontroll. Tidligere i sommer skapte Danmark bølger i EU da landet gjeninnførte grensekontroller ved grensen til Tyskland.

Det er flere år siden EU fjernet de rutinemessige grensekontrollene mellom medlemslandene. Det skjedde som en del av arbeidet med å realisere de fire friheter, som danner grunnlaget for EU-samarbeidet. EU-landene slo riktignok nylig fast at medlemslandene bør ha anledning til å kontrollere EU-interne grenser landene imellom, men det skal kun i skje unntakstilfeller. Danmarks beslutning om permanent grensekontroll har vakt oppsikt. Tyskland har ifølge Nrk reagert sterkt.

Også utenfor EU har Danmarks nye politiske linje blitt lagt merke til. New York Times tolker gjeninnføringen av grensekontroll som et tegn på en tiltakende nasjonalisme i Europa og at høyrepopulistiske og euroskeptiske partier får stadig større innflytelse og oppslutning på kontinentet.  Avisen mener Danmark leder an i denne utviklingen. Vedtaket om økt grensekontroll ble nemlig fattet med støtte fra Dansk Folkeparti.

Danske myndigheter har forsvart seg mot kritikken av vedtaket ved å vise til at kontrollene gjennomføres av tollere, ikke politi, og at tollerne skal avdekke forsøk på smugling og innførsel av ulovlige varer.

– Hvis vi oppdager menneskesmuglere eller våpen, tilkaller vi politiet. Vi forventer at den økte tollkontrollen vil føre til flere politisaker, sier danske tollsjefen Erling Andersen ifølge Dagsavisen.