Tajik vil ha nye tiltak mot voldtekt

Hadia Tajik er norskpakistaner og nestleder i Arbeiderpartiet. Hennes foreldre kom fra Pakistan til Norge på 1970-tallet.
Foto: Henrik Kreilisheim
Stavanger startet i 2009 et omfattende opplegg mot voldtekt. Det inneholder blant annet kurs i nordisk oppførsel for innvandrermenn. Voldtektstallene gikk kraftig tilbake. - Nå må Oslo lære av Stavanger, sier Hadia Tajik (Ap).

De siste månedene har det blitt meldt om flere overfallsvoldtekter i hovedstaden. For noen år siden slet Stavanger med samme problem. Alle de identifiserte eller ukjente overgripere fra anmeldelsene i Stavanger i 2009 var ikke-etniske nordmenn, skriver Dagbladet.

Politi, myndigheter og og en rekke andre gikk sammen for å ta tak i problemet: kommunen, drosjene, flyktningmottakene, utelivsnæringen, drosjene, voldtektsmottaket, Dixi ressurssenter for voldtatte og pårørende og natteravnene.

Tiltakene som ble innført, ser ut til å ha hatt effekt. I 2010 var det ingen anmeldte overfallsvoldtekter i Stavanger.

– Oslo og andre byer må ha noe å lære av det som har skjedd i Stavanger. Politiets systematiske ID-sjekk er blant tiltakene som har gitt resultater der, sier Tajik til Dagbladet.

Nordisk oppførsel

Hero, som driver de store flyktningmottakene i regionen, satte i 2009 i gang et undervisningsopplegg om hva som er nordisk oppførsel. Også natteravnene er sterkt til stede de travleste utelivstidene i Stavanger.

– De følger jenter til buss og taxi og passer på såkalte «huntere» som tilbyr seg å hjelpe jenter som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Natteravnene ser raskt hvem det er unaturlig for jenter å ta kontakt med sent på natten.

Det sier Svein Helland Sivertsen ifølge Dagbladet. Han leder samordningen av kriminalforebyggende tiltak i Stavanger kommune. Han er også koordinator for voldtektsprosjektet.