Innvandringen går ned

Verdi: OECD-land bør bli flinkere til å utnytte innvandreres kompetanse, anbefaler ny rapport
Foto: Flickr
Innvandringen til OECD-land har gått ned med sju prosent. Finanskrisen er den viktigste forklaringen, konkluderer ny rapport, som gir råd om hvordan land kan gjøre seg mer attraktive for innvandrere.

Nedgangen i innvandringen er særlig markant for OECD-land i Asia og Europa, kommer det fram i OECD-rapporten. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling består av 34 land, de fleste av dem vestlige, men også Japan, Korea og Tyrkia er medlemmer.

I årets utgave av International Migration Outlook presenteres tallene fra 2009, da 4,3 millioner mennesker innvandret til et OECD-land, ned fra 4,5 millioner året før. Foreløpige data viser at innvandringen var enda lavere i 2010, melder FriFagbevegelse.no

Særlig Tsjekkia, Irland, Italia, Spania og Sveits opplevde en merkbart lavere tilstrømming. Innenfor EU-området var det 22 prosent færre som flyttet til et annet EU-land. Dette i motsetning til Australia, Canada og USA som fortsatte å tiltrekke seg innvandrere i 2009. For Norges del gikk innvandringen ned med 13 prosent.

Talsmenn for OECD mener nedgangen i innvandringen er mindre enn man kunne ha fryktet gitt alvoret i krisen.

– Etterspørselen etter arbeidsinnvandring vil ta seg opp igjen, sa Angel Gurría, generalsekretær i OECD da ha presenterte rapporten i Brussel.

Han mener globaliseringen og den aldrende befolkningen er de viktigste faktorene som vil bidra til høyere innvandring i fremtiden.

Viktig med tilrettelegging
– Regjeringene i OECD må gjøre mer for å utvikle kanaler for lovlig arbeidsinnvandring og utnytte den kompetansen innvandrerne har, sa han.

Rapporten viser at flere innvandrerkvinner gått ut i jobb. En viktig årsak antas å være at mennene har mistet jobben som følge av den internasjonale finanskrisen.

OECD oppfordrer sine medlemmer til å gjøre mer for å tilrettelegge for arbeidsinnvandrere, og fokuserer på fire hovedpunkter:

  • Få fakta ut i offentligheten. De fleste innvandrere er godt integrert. Å hevde noe annet kan ødelegge mulighetene for innvandrere og deres barn.
  • Utvid samarbeidet med innvandrernes opprinnelsesland og samarbeidet mellom regjeringen og arbeidsgiverne.
  • Styrk integreringsinnsatsen. Integrering bør ses som en langsiktig investering, ikke som en kortsiktig kostnad. For ofte samler sosialt utsatte og lavt utdannede innvandrere seg på geografisk avgrensede områder, noe som fører til ødeleggende effekter på skolemiljøer og skoleresultater.
  • Gi alle en sjanse til å lykkes. Det bør bli lettere å oppnå statsborgerskap. Det vil sikre like rettigheter for alle.