– Flere muslimske jenter ut av lesbeskapet

- Norske feminister har gjort lite for kvinner med minoritetsbakgrunn. Hvor er de når det virkelig trengs? Hvilke saker jobber de egentlig for? Jeg synes det er merkelig at norske feminister prioriterer å kle av seg, det er en merkelig form for kvinnekamp, mener Amal Aden
Foto: Henrik Kreilisheim
Nylig sto norsk-somaliske Amal Aden frem som lesbisk. Tidligere leder i Skeiv Verden, Eirik Roen, hevder det at Aden har kommet ut av skapet vil hjelpe flere lesbiske muslimske jenter til å gjøre det samme.

I et intervju med Aftenposten for noen dager siden sa den norsk-somaliske samfunnsdebattanten at hun sto frem for “at unge homofile etniske minoritetspersoner her i landet skal se at det er mulig å leve åpent.”

– Hvis det bidrar til noe bra for ungdommer som sliter med sin legning, så får det koste hva det koste vil. Det er så utrolig få homofile og lesbiske minoritetspersoner som er synlige der ute, uttalte Aden til Aftenposten.

Eksemplets makt

Eks-leder i Skeiv Verden, Eirik Roen, synes det er positivt at Aden står frem med sin legning, siden det vil hjelpe flere lesbiske muslimske jenter til å gjøre det samme.

Eirik Roen, tidligere leder i Skeiv Verden, er positivt til Adens valg om å stå frem med sin legning.
– Her handler det om eksemplets makt, og om det å alminneliggjøre det å være lesbisk og homofil. Jeg tror definitivt det vil føre til at flere lesbiske jenter i muslimske miljøer vil finne motet til å komme ut av skapet, sier han bestemt til utrop.no.
Hvordan tror du reaksjonene vil bli i det somaliske miljøet?
– Holdningene til homofili er forskjellige, akkurat som blant etniske nordmenn. Noen er for, andre er imot. Det finnes ikke noe som skulle tilsi at et overveldende flertall skulle være 100 prosent negativt.

Ærlighet kontra dobbeltliv

Gjennom sitt tidligere engasjement i Skeiv Verden har Roen blitt kjent med mange som har måttet holde sin legning skjult for å unngå trakassering og intern justis. Han fremhever ærlighet som Adens hovedmotivasjon til å stå frem som lesbisk.

– Her handler det om å være ærlig overfor seg selv og omgivelsene. Om å tilpasse livet som homofil eller lesbisk i forhold til sin egen tro og kultur, slik at man slipper å leve et dobbeltliv, sier han til utrop.no.