Tar avstand fra kristen-aksjonister

Fra religiøs slagmark til møteplass: Stiklestad-slaget i 1030 innførte kristendommen som religion i Norge. Nå vil eks-biskop Gunnar Stålsett invitere religiøse ledere fra hele verden hit neste sommer.
Foto: Wikimedia Commons
Jonas Gahr Støre er for religiøs dialog på Stiklestad, og tar avstand fra aksjonistene selv om de på sin side tar sterk avstand fra Anders Behring Breiviks ideologi.
Ifølge adressa.no undrer utenriksministeren seg over at kristenkonservative vil ha Stiklestad for seg selv.
– Ingen forsøker å ta fra noen som helst noe på Stiklestad, sier Støre til avisa.

Aksjonsgruppashevder at Stiklestad er et symbolsted for innføringen av kristendommen, og slett ikke et sted for å etablere et interreligiøst senter. Støre mener aksjonistene bør få lov til å komme med sine synspunkter, men er helt uenig i kritikken og fremgangsmåten.

– Jeg synes personlig at interreligiøs dialog er noe som behøves for å forstå litt mer og bli litt klokere, sier utenriksministeren til adressa.no.

Feilsitert
Selv tar aksjonistene sterk avstand fra sammenlikningene med terrorsiktede Anders Behring Breiviks ideologi. Aksjonsleder Eivind Lundager føler seg feilsitert av Aftenposten, som konfronterte ham med at noen av argumentene hans hadde likhetstrekk med meningsinnholdet i innlegg som Behring Breivik skrev på nettstedet document.no
– Jeg uttalte meg til Aftenposten i lys av Breiviks ugjerninger, og det poenget forsvant, sier Lundager til Adressa.no.