Like mye anti-feministisk som anti-islamsk

Oversett: Den kvinnefiendtlige delen av Anders Behring Breiviks ideologi har vært lite fremme i media, hevder filosof Jane Clare Jones
Foto: Stony Brook University
Ifølge den britiske filosofen Jane Clare Jones (bildet), som har studert Anders Behring Breiviks manifest, gjennomsyres hans ideologi like mye av kvinnehat som muslimhat.
Breiviks antifeminisme har fått lite oppmerksomhet i forhold til hans hat mot muslimer. Men antifeminisme og kvinnehat er dypt forankret i alt han står for, sier Jones til avisen The Guardian.
Filosofen forteller at Breivik mener kvinners frigjøring og fokus på karriere har ført til et forfall i europeisk kultur og en demografisk kollaps som skaper en åpning for muslimsk kolonisering.
– Han hevder også at kvinners ”emosjonalitet” og ”medfølelse” får dem til å svikte Europa, det gjør dem nemlig vennlig innstilt overfor multikulturalisme. Når kvinner får politisk makt, blir disse verdiene spredd og Europa blir dermed svakt og ”feminisert” – et lett bytte for aggressive islamister.
Sammenkobler kjønn, kultur og seksualitet
Filosofen mener ideologien hans går ut på at det feminine må kontrolleres for å unngå urenhet, i form av seksuell omgang og kulturell forurensning.
– Ukontrollert kvinnelig seksualitet er problematisk for han, både fordi det angivelig fører til forurensing i form av epidemier av kjønnssykdommer, men også fordi det er en dyp kilde til skam i seg selv. Sammenkoblingen mellom rasemessig/kulturell renhet og seksuell renhet illustreres godt av metaforen om det feminiserte Europa som penetreres – eller voldtas som han faktisk skriver – av muslimen, sier Jones til The Guardian.