Papirløse Nasim vil hjelpe til på helsesentrer og sykehus

– Vi har alle et ansvar i en krisesituasjon, sier Nasim Alimoradi.
Foto: Eva Alnes Holte
– Jeg har god erfaring fra krisesituasjoner, sier Nasim Alimoradi, papirløs fra Iran. Nå tilbyr han seg å jobbe gratis som frivillig på helsesentrer og sykehus i Oslo-området.

— Jeg kan også hjelpe andre personer som holder seg hjemme, sier han til Utrop.

Avhengig av hjertemedisin

Utrop har skrevet om Nasim tidligere. Han har ikke oppholdstillatelse, men kan ikke tvangsreturnes til hjemlandet.

Du er avhengig av hjertemedisin. Hvordan går det nå som Helsesenteret for papirløse migranter er stengt?

– Jeg har medisin til én måned til. Håper alt har blitt normalt igjen innen den tid, sier han. Nasim har fått beskjed fra Helsesenteret for papirløse migranter om at det vil stå en sykepleier i bakgården der og ta imot pasienter på ettermiddagene hver tirsdag og torsdag.

Ingen steder å bo

Nasim har ikke noe sted å bo og har bodd hos venner siden han flyttet fra asylmottaket for mange år siden.

Får du overnattingsplass hos venner nå under koronaviruset?
– Ja, heldigvis går det bra foreløpig, men dette er ikke lett hverken for vennene mine eller for meg. De er selvfølgelig redde for å bli smittet og jeg er redd for å smitte dem. Jeg er selv redd for å bli smittet. Hvor skal jeg gjøre av meg da, jeg har ingen steder hvor jeg kan være i karantene.

– Oslo Røde Kors har akuttovernatting for menn?
– Ja, men der er det kanskje stor smittefare. Jeg tror ikke jeg tør å overnatte der.

Ber om å få jobbe gratis

Nasim har gjort dagene sine meningsfylte ved å jobbe frivillig for mennesker i samme situasjon som han selv. Nå er alle disse stedene stengt på grunn av korona-viruset. Han har sendt en henvendelse til helsesentrene og sykehusene i Oslo-området og spurt om å få jobbe frivillig hos dem under koronakrisen.

– Jeg har ikke studert helse og omsorg, men jeg har deltatt på forskjellige førstehjelpskurs i Iran. Jeg har i over fire år jobbet frivillig på Helsesenteret for papirløse, sier han. Han har mye erfaring fra krisesituasjoner:

– Jeg har opplevd krig og jordskjelv, flom og brann, sier han.

– Vi har alle et ansvar

–  Alle må ta ansvar under en krise, mener han. Han sier videre at han tilbyr seg å jobbe frivillig innen helsesektoren fordi han har hørt at det er stort behov for hjelp der.

–Nå må vi stå sammen for å overvinne situasjonen. Jeg er klar for å stille som frivillig på helsesentrene og sykehusene. Jeg kan også hjelpe andre personer som holder seg hjemme.

Nasim Alimoradi håper noen vil ta imot hans utstrakte hånd.