Startet nettverks-kafé for kvinner

Bare for damer: Kafe for kvinner er et nyoppstartet tiltak i samarbeid mellom VIF og NKS. Her fra første møte 7. september på "Brakka". Fra venstre prosjektleder Tamseela Afzal og deltakere Nimo Mohammed Abdi og Farhya Ali.
Foto: Andres Vargas
Vålerenga fotball (VIF) har diverse prosjekter på gang mot rasisme og for inkludering. Det nyeste skuddet på stammen er en kafé for kvinner der de kan bygge nettverk og få nye kontakter.

Vålerenga mot rasisme har vært et kjent initiativ gjennom flere år. I år har Oslo-klubben dessuten fått midler fra Gjensidige-stiftelsen til å drive et inkluderingsprosjekt, og klubben har valgt å satse spesielt på forebyggende arbeid overfor familier med dårlig råd.

– Oslo har faktisk et omfattende problem innenfor fattigdom blant befolkningen. Det viser statistikken. Derfor er det viktig med forebyggende innsats overfor barn slik at en hindrer at fattigdom overføres fra generasjon til generasjon.

Det sier Tamseela Afzal (28), som har vært prosjektleder for VIFs inkluderingsprosjekt siden oppstarten i mai i år.

Samarbeid

7. september var det første møte for det nyeste av Inkluderingsprosjektets tiltak, en såkalt nettverkskafé for kvinner.

Nettverkskaféen er viktig for mange og på åpningsdagen møtte det opp 28 forventningsfulle kvinner.

– Dette er et samarbeidsprosjekt med Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Målet er å skape et treffsted for minoritetskvinner, der de kan få et nettverk sammen med et helsebringende tilbud. Vi har også tilrettelagt barnepass. NKS skal bidra med foredragsholdere med bakgrunn innenfor helse, kosthold og ernæring, og det blir treningstilbud spesielt tilrettelagt for kvinner, forteller Afzal.

I forbindelse med åpningen av nettverkskaféen fikk prosjektet overlevert en sjekk på 100.000 kroner av Gjensidige-stiftelsen.

– Vi setter stor pris på pengene fra Gjensidige-stiftelsen. Nettverkskaféen er viktig for mange og på åpningsdagen møtte det opp 28 forventningsfulle kvinner. Kvelden bestod av mingling, god mat og ikke minst av morsomme aktiviteter som gjorde at alle ble bedre kjent med hverandre, sier Afzal til vif-fotball.no.

Inkluderingsprosjektet arrangerer allerede i dag diverse prosjekter og arrangementer for barn, blant annet turer og gratis fotballtrening.

Dekker kostnader
– Hvordan finner dere fram til barn som trenger støtte?

– Vi har tett kontakt med lagledere i de lokale idrettslagene,  Nav i nærområdet og sosiallærere. De tipser oss om barn eller familier som har kommet til dem og fortalt at barna ikke kan være med på trening eller turer fordi de sliter økonomisk. Da kan vi for eksempel tilby å bidra til å betale for idrettsutstyr eller dekke kostnadene til en tur med idrettslaget til Danmark eller en by i Norge, forklarer Afzal.

Også for kvinnene er det flere prosjekter i vente.

– Fra oktober starter vi opp et arbeidspraksisprogram for minoritetsspråklige kvinner. Her kommer vi til å gi tett individuell oppfølging. Målet er å gi minoritetskvinner en sjanse til å komme inn på det norske arbeidsmarkedet, forteller Afzal.