Bærumspolitiet granskes for håndtering av moskéterroren

Bærumspolitiet pekte våpenet mot Irfan og spurte: «Er du den mistenkte?»

Daværende styremedlem Irfan Mushtaq bekrefter nå overfor Utrop at han har fått forklart seg for granskingsutvlaget.
Foto: NRK
Granskningsleder Anja Dalgaard-Nielsen bekrefter ovenfor Utrop at Bærumpolitiets operative håndtering av moskéterroren blir gransket av det regjeringsoppnevnte utvalget.

Etter terrorhendelsen i Bærum 10.august 2019 ønsket politidirektør Benedicte Bjørnland en bredere gjennomgang av politiets håndtering av terrorangrepet. «Formålet med evalueringen er å identifisere læringspunkter om hva som gikk bra og hva som kunne vært gjort bedre knyttet til tipshåndtering, trusselvurderinger og den operative håndteringen av hendelsen ved Al-Noor-moskeen», i følge mandatet for evalueringen.

Alle sider ved politiets håndtering av terrorangrepet, også responstid, kommunikasjon med moskeen og hvordan politiet opptrådte på stedet, skulle granskes ifølge politimester i Oslo, Beate Gangås.

Daværende styremedlem i Al Noor-moskeen, Irfan Mushtaq, bekrefter nå overfor Utrop at han har fått forklart seg for granskingsutvalget. Det var Mushtaq som ankom moskeen i Bærum før politiet og holdt dialogen over telefon mens de ventet på politiets patruljer. Og det er han som fikk våpenet rettet mot seg mens politiet spurte om han var den mistenkte. Irfan ble også bedt om å legge seg på magen etter at terroristen var arrestert.

Irfan fikk spørsmål fra politiet: «Er du den mistenkte?»

Irfan Mushtaq opplevde det hindrede terrorangrepet på kloss hold. Tiden etter angrepet har vært vanskelig, forteller han til Utrop.

Styreleder i Al Noor-moskéen og HV-soldat, Irfan Mushtaq, opplevde det hindrede terrorangrepet. Han er kritisk til politiets håndtering.

– Jeg klarte ikke å reflektere så mye kort tid etter hendelsen. Men hadde vanskeligheter med søvn. Jeg kompenserte dette med å jobbe mye. Etter noen måneder begynte jeg å få flashbacks fra hendelsen. Samtidig merket jeg et ønske om ikke å ha sosialt samvær. Jeg ble stadig mer stresset.

Alt dette førte til at Mushtaq til slutt måtte oppsøke psykolog for hjelp mot depresjon og for behandling av de traumatiske opplevelsene.

– I utgangspunktet var hele hendelsen absurd. Det tok litt tid den dagen før jeg forsto at det jeg sto ovenfor var virkelighet. Jeg tenkte jo aldri at slikt kunne skje i vår moské, i Bærum, på Skui og i Norge. Dette er ting man leser om som skjer i utlandet. Møte med politiet ble en påkjenning, sier han til Utrop.

Mushtaq opplevde å få spørsmål om han var den mistenkte. Han fikk politiets våpen rettet mot seg og ble bedt om å legge seg på bakken selv etter at terroristen var tatt. Her forteller Mushtaq hva som skjedde.

Gikk i “HV-modus”

Irfan er HV-soldat, og gikk med en gang i modus “for å bistå”.

– I slike tilfeller er informasjon viktig. Jeg holdt operasjonssentralen orientert over telefon. Politiet visste at angriperen var en etnisk norsk mann. De visste at vi hadde bundet fast terroristen inne i moskeen.

I den tro at politiet hadde informasjon kom Irfan ut av moskeen for å åpne døren og slippe politiet inn.

– Idet jeg kom ut og alle disse våpnene beveget seg i min retning utsatte jeg meg for en opplevelse jeg ikke var forberedt på. Når jeg i tillegg merket usikkerhet hos politiet på hvordan de skulle agere, skapte det ekstra frustrasjon. Mine tanker var rettet mot å få Mohammad Rafiq (mannen som stoppet terrortiltalte, red.anm.) så fort som mulig til ambulansen da klærne hans var dekket av blod. Jeg visste ikke om han var skutt eller ikke. Rafiq var i sjokktilstand, var utslitt og hadde vært gjennom en traumatisk opplevelse. Min første prioritet var derfor å slippe politiet inn så fort som mulig slikt at de kunne overta terroristen.

Ikke trygghetsskapende

Idet Irfan kom ut av moskeens hoveddør ropte han «kom inn og ta over».

Irfan møtte politibetjenten i døren og geleidet han inn til hovedsalen, hvor betjenten overtok terrortitalte ved å sette seg oppå han på magen.

– I det øyeblikket jeg støttet opp Rafiq fra bakken for å ta ham med ut til ambulansen, kom en ny politibetjent og stilte seg til høyre for sin kollega og begynte å sikre bakover i moskeens åpne lokaler. Da vedkommende ser at Rafiq og jeg er i ferd med å bevege oss, får vi ordre om å legge oss ned på magen. Samtidig ser vedkommende ned på sin kollega til venstre for seg. Jeg forstår at betjenten er usikker på ordren han har gitt. Jeg forstår ikke hvorfor vi skal legge oss ned rett ved siden av terroristen.

Fikk våpen rettet mot seg

Irfan støtter opp Rafiq og begynner å gå fort ut mot hoveddøren.

– I det samme vi kommer til utgangsdøren møter jeg to politifolk på vei inn. De er akkurat i ferd med å åpne døren. Jeg hadde tidligere plassert en benk i døråpningen for å sikre at døren stod åpent og ikke låste seg. Jeg legger merke til hvordan den fremste politibetjenten skifter hånd fra dørhåndtaket til våpenet sitt og med begge hender på pistolen retter det mot meg og stiller spørsmålet: Er du den mistenkte?

Irfan blir stående å lure på om politibetjenten er seriøs.

– Jeg står der og støtter opp en eldre mann som har klærne sine  dekket av blod. Det ble en Donald Duck-situasjon. Jeg velger å ignorere han og presser meg forbi, da min målsetting var å få Rafiq så fort som mulig til ambulansen. Da vi kommer ut, går vi forbi dette havet med politifolk. Jeg prøver å se etter ambulansen og oppdager at den står et godt stykke unna.

Møte med politiet var ikke trygghetsskapende.

Snakket med granskere

Irfan har vært i kontakt med granskingsutvalget, og fortalt det samme der.

– Jeg hadde en lang og detaljert samtale med dem, mens de noterte. Granskerne hadde et skjema formet som en spørreundersøkelse med verdiskalaer, og stilte blant annet spørsmål om tillit til ulike institusjoner.

– Hvordan stiller du deg til ekspertgruppas gransking? 

– Som samfunnsborger er det viktig at vi deler de erfaringer vi har. Det er i vår alles interesse å ha en beredskap som er hjelpende og ikke nølende eller usikre i sitt arbeid. Det jeg opplevde var en beredskap som manglet nok trening i håndtering av situasjonen.

Forsinket rapport

Granskningsleder Anja Dalgaard-Nielsen forteller at utvalgets arbeid er forsinket grunnet koronakrisen.

Leder for ekspertutvalget, Anja Dalgaard-Nielsen, sier til Utorp at utvalget jobber videre med nedsatt tempo på grunn av restriksjonene under koronakrisen.

– Derfor har vi vært nødt til å be om utsettelse av fristen og det har vi fått grunnet de ekstraordinære omstendighetene. Ny frist er ultimo juni måned i år, sier hun.

– Vi evaluerer den operative innsatsen, ja. Oslo politidistrikt stod for den. Enhet vest i Bærum er en del av Oslo politidistrikt.