– Populistiske utspill hjelper ikke

Kampen mot rasisme er en hverdagskamp, ifølge Oslo-ordfører Fabian Stang (H).
Foto: Claudio Castello
Antirasistisk Senter reagerer sterkt på uttalelsene fra Khadra Yusuf og Oslo-ordfører Fabian Stang (bildet) i voldtektsdebatten.
0Shares
– Vi skal ikke sette folk i fengsel før de har gjort noe galt, heller ikke ulike grupper asylsøkere. Og lukkede mottak vil jo innebære det. Men i en så ekstrem situasjon som vi opplever nå, må vi kunne diskutere om vi må fire litt på prinsippene for å beskytte jentene våre, uttalte Stang (H) nylig til Aftenposten.
Ingen løsning
Kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, ser ikke dette som en løsning på saken.
– Det er en frihetsberøvelse om man skal stenge folk inne på et sted. Når man ser på hvor lenge noen av disse må vente for å få sakene sine behandlet så kan det jo være snakk om en langvarig frihetsberøvelse, sier han til utrop.no.
Unngår å gå bak mørkhudede menn
Også norsk-somaliske Kadra Yusuf har uttalt seg om saken til NRK P1 hvor hun uttrykker frykt for ”mørkhudede menn”.
– Jeg går heller bak en “Ola”, enn en “Ahmed”, hvis jeg er på vei hjem sent på kvelden. Det er ekstremt, ekstremt ubehagelig å si det, for jeg har selv brødre og kompiser som er mørkhudede, men det har blitt en del av realiteten i Oslo, sier Yusuf til Ukeslutt på NRK P1.
Steen mener slike uttalelser er uheldige, og bunner på populistiske utspill som bare skaper frykt hos folk.
– Å definere en hel gruppe basert på hudfarge er stygt. Det disse gjør ved å komme med slike uttalelser er å skape støy, noe som ikke bringer oss videre i denne debatten. Man bør heller fokusere på hvordan man skal løse problemet, sier han.
Mer politi i belastede områder
Hvilke tiltak bør man jobbe med for å få bukt med problemet?
– Slike tilfeller som den i Vaterlandsparken overrasker meg. Det at det ikke befinner seg noen politi i et område som er preget av mye kriminalitet er skremmende. Oslo er hovedstaden vår og politiet må kunne være tilgjengelig der det blir begått alvorlige lovbrudd. Når de ikke klarer det så viser det at de har en stor jobb å gjøre.