Utøya-offer vil ha ytringsfrihet for Breivik

En 17 år gammel norsk-tsjetsjensk offer i Utøya massakren ble anholdt av politiet, mistenkt for å stå i ledtog med terrorsiktede Anders Behring Breivik.
Foto: flickr.com/ NRK P3
Bjørn Ihler (20) som er en av de overlevende fra Utøya ser frem til at Anders Behring Breivik får debattere sin sak.
0Shares
Under mandagens fengslingsmøte satt den 20 år gamle AUF-ern i samme rettsal som Behring Breivik. På Utøya så han sine venner bli drept. Selv reddet han to små barn ved å gjemme de i vannkanten. Til tross for uhyrlighetene som ble begått på Utøya, så vil han ikke kalle Behring Breivik et uhyre.
– Å kalle han et monster gjør ham på en måte umenneskelig, og unnskylder på en måte det han har gjort, sier han til Aftenposten.
Negativ til “sensur”
Flere overlevende og pårørende har bedt om minimal oppmerksomhet rundt Behring Breiviks person og såkalte manifest. Ihler vil ikke stille seg bak et slikt krav.
– En kan ikke møtes i en åpen debatt om en av partene ikke blir hørt.  Jeg ønsker å åpne for ytringsfrihet fra Breiviks sin side.
Nå ser han frem til at rettsaken begynner.
– Jeg ser frem til å faktisk møte en reell person som er noe mer enn det jeg leser om. Jeg ser frem til å høre han selv si det han har skrevet, og det som blir beskrevet i mediene, sier Ihler til Aftenposten.