Ber Norge stoppe giverkonferanse til Sudan

Stopp giverkonferansen: Norsk Folkehjelp ber Norge stoppe giverkonferansen til Sudan, inntil regimet til Al Bashir (bildet)viser vilje til fred.
Foto: Sebastian Baryli
Sudan bombet to flyktningleirer i Sør-Sudan i forrige uke. Norsk Folkehjelp krever at giverkonferansen for Sudan, som Norge planlegger, utsettes inntil regimet til Al Bashir viser en reell vilje til fred. 
0Shares
– Norsk Folkehjelp ber utenriksminister Støre revurdere norsk politikk overfor Al Bashirs regime i Sudan. Bashir har den siste uken sendt bombefly inn i Sør-Sudan og bombet kvinner og barn som er på flukt fra hans eget regime i nord, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.
Hjelpeorganisasjoner mener i nord fører krig mot egen befolkning i et nesten sammenhengende område fra Darfur i vest til Etiopia i øst. Bombingen av flyktningleirene er et klart brudd på Genève-konvensjonen og føyer seg inn i rekken av Al Bashirs overgrep mot sivile, mener Norsk Folkehjelp. Siden juni i år har over 200 000 blitt fordrevet og mange er drept i delstatene Sør-Kordofan og Blånilenm, skriver bistandsaktuelt.no.

Grotesk

– De groteske angrepene nord nå gjennomfører er dokumentert med både satellittbilder og personlige beretninger fra flyktninger inne i leirene. Norske myndigheter kan ikke sitte stille å se på at dette skjer samtidig som de planlegger en giverkonferanse for myndigheten i Sudan, sier Tørres.
For en uke siden fordømte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim bombingen av flyktningleiren Yida.
– Nå må partene sette seg ved forhandlingsbordet og finne en politisk løsning på konflikten i Sør-Kordofan og Blånilen. Regjeringen i Khartoum må også umiddelbart slippe til FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner. De kan bidra til å hjelpe folk i konfliktområdene, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Det ble ikke sagt noe om giverkonferansen for Sudan, skriver bistandsaktuelt.no.