Norsk-afghaner dømt for hawalavirksomhet

Telemark politidistrikt har nå ilagt en mann 30.000 kroner i bot og 16.000 i inndragning for den ulovlige engeoverføringsvirksomheten
Foto: Markus Ram
Skal ha motatt opptil 1,6 millioner kroner ulovlig i en timånedersperiode i år.
0Shares
En mann av afghansk opprinnelse er dømt til bot og pengeinndragning for brudd på finansieringsvirksomhetsloven. Aktiviteten skjedde gjennom mannens enkeltmannsforetak, som ikke hadde tillatelse til å drive finansieringsvirksomhet, ifølge nettstedet hvitvasking.no.
Telemark politidistrikt har nå ilagt mannen 30.000 kroner i bot og 16.000 i inndragning for den ulovlige pengeoverføringsvirksomheten. 
Erkjent forholdet
Siktede har erkjent de straffbare forholdene og vedtatt både bot og inndragning. Ifølge Økokrim ser de meget alvorlig på uformell hawalavirksomhet.

–  Pengeoverføring utenom kontroll av myndighetene vil være meget velegnet for hvitvasking av utbytte fra kriminelle handlinger og terrorfinansiering, skriver etaten i en uttalelse på nettisden hvitvasking.no.

Viktig for økonomien

Hawala brukes oftest i land som ikke har et normalt fungerende bankvesen, bl.a Somalia og Afghanistan. Systemet har i stor utstrekning vært brukt av emigranter for å overføre penger til familiemedlemmer i hjemlandet. Aktørene kan likevel variere, og virksomheten fort bli gjenstand for finansiering av lysskye formål.
Også andre land har slitt med hawalabasert kriminalitet. I USA utlyste Finandepartementet tidligere i år sanksjoner mot den afghanske hawalafirmaet New Ansari Money Exchange, som de mente sto bak finansieringen av korrupsjon, dophandel og våpenhandel til væpnede grupper. Sanksjonene kom i kraft etter at afghanske og amerikanske agenter utførte en razzia på en av bedriftens kontorer i kabul
– Våre agenter har bevis på at ledelsen i denne bedriften gjorde pengeoverføringer på opptil 95 millioner dollar, penger som ble brukt til blant annet ulovlig våpenhandel, utpressing og til korrupsjon av offentlige ansatte, uttalte en kilde i finansdepartementet til Wall Street Jounals nettutgave.